A Demokrata Párt derűs jövőképe


ELLENZÉKI GYŐZELEM AZ EGÉSZ VONALON
Petre Roman Kolozs megyei helytartója, Iuliu Păcuraru viszonya az újságírókkal több mint bensőséges: tegnapi tájékoztatóját azzal kezdte, hogy márciusi mütyürkéket, virágot és Petre Roman-arcképes naptárakat osztogatott a hölgynemű újságíróknak.
Ez azonban nem vette elejét a kellemetlenkedéseknek. A legérdekesebb az lett volna, ha megtudjuk Păcuraru véleményét arról a találkozóról, amelyen az amerikai nagykövet tanácsokat osztogatott arra vonatkozóan, hogyan buktassák ki az RNEP-et a városvezetésből. A Demokrata Párt Kolozs megyei szervezetének elnöke azonban a leghatározottabban elzárkózott minden kommentártól. Akkor is, ha Radu Sârbu már megsértette a bizalmas közlés titkát. Păcuraru a jövőben is részt akar venni olyan bizalmas találkozókon, ezért nem szeretné, ha elterjedne róla, hogy nem áll meg benne a szó.
A másik izgalmas kérdéskör a konvención kívüli ellenzék közös polgármesterjelöltjének kijelölése. Végül is ki nem tartja tiszteletben az eredeti megállapodást? Véleménye szerint a népszerűségi kritérium igenis benne van a pakliban, hiába állítja az ellenkezőjét a PSZP nyilatkozata, persze a politikusi népszerűség és nem futballkapusi vagy moziszínészi népszerűség legyen a döntő. Egyébként a jelöltállítási tárgyalásokat csak a PSZP akadályozza – mondta, jelezve, hogy az akadékoskodásban felismeri e párt elnökének, Nicolae Maiernek a stílusát.
Az RTDP igyekezetével kapcsolatban, hogy felváltsa a városvezetésben Funar társaságát, Păcuraru kifejezte kételkedését. Két évig a kezükben volt a megoldás kulcsa, az RTDP-s prefektus többször kibillenthette volna tisztségéből a polgármestert. Valamiért nem tette meg. A mostanában újra felkapott javaslatról, hogy a magasabb rangú közhivatalok jelöltjeit vessék alá pszichológiai tesztnek, és hogy milyen bizonyítványt kapna Funar, a megyei DP-elnök úgy nyilatkozott, hogy elektronikusi és távközlési alapképzése folytán nem mondhat szakvéleményt. Nem volt hajlandó kommentálni az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének azt a gyakorlatát sem, hogy az idén a jelöltek közül a néhai temesvári kiáltványnak megfelelően kiszűrik az egykori nómenklatúrát. Mindegyik szervezet a legjobb belátása szerint járjon el, nem szól bele. A Demokrata Pártra különben sem érvényes az emlékezetes 8-as pont. Még az alelnökök között sem található egykori pártfejes. És különben is – szólt közbe valaki a teremből – a 8-as pontnak már lejárt, mert öt évre vonatkozott. Aztán kiderült, hogy mégsem olyan emlékezetes a 8-as pont, illetve a megélt történelmet az emberek gyorsan felejtik, ugyanis a nómenklatúra pihentetését két törvényhozói ciklusra javasolták Temesváron. És így is nehéz kiszámolni, hogy lejárt-e a Kiáltvány érvényességi ideje. Mert ha már volt két parlamenti és elnökválasztás, akkor Iliescu hogyan készül a második újraválasztására?...
A sajtóértekezlet épp olyan jó hangulatban ért véget, ahogyan elkezdődött, megjegyezve a jóslatot, hogy az idén ellenzéki többség kerül a városi tanácsba, a parlamentben pedig az RTDP kis elszigetelt csoportocska lesz, mert a Demokrata Párt nem lesz hajlandó szövetkezni vele.