UFO-mesés áramkiesés


Csütörtök este egy órára sötétbe borult Pozsony, és a szlovák áramszolgáltatók hosszas tanakodás után sem találtak magyarázatot a műszaki hibára. Persze, azonnal megindult a laikus találgatás, amelyből nem hiányoztak a nyugati imperializmus, a KGB-ügynökök, a földönkívüli lények és természetesen a magyar irredenták mesterkedéseiről szóló szokványos mesék.
Hasonlóképpen történne nálunk az országban, ha valaki észrevenné, hogy oktatáspolitikai rövidzárlat következtében a lakosság jelentős része írástudatlan lett, és az illetékesek zavartan hebegnének, hogy nem találják a magyarázatot. A nép azonnal természetfölötti erőkben sejtené a baj okát – különben is hajlamos a miszticizmusra. Pedig nyilvánvaló az összefüggés az illetékesek érdeklődési köre és a bekövetkezett, de még nem észlelt baj között. A szenátusi szakbizottság elnöke, a kormánykoalíció egyeztető bizottsága, az egész parlament stb., stb. fél éve egy-két tantárgy oktatási nyelvéről vitatkozik, egyetlen szóra sem méltatva a közoktatás legfontosabb, legáltalánosabb ügyeit.
Szlovákiában is fél éve rágódnak a kétnyelvű bizonyítványokon, és előfordulhat, hogy a villanyszerelőknek semmilyen bizonyítványuk sincs. Mert nem azt tartják fontosnak, hogy a fiatalok mit tudnak, hanem azt, nehogy két nyelven tudjanak valamit. Akkor pedig a furcsa áramkiesés megmagyarázásához nincs szükség UFO-mesékre.