Infláció és minőségi diverzió


Drágították a vizet, a villanyt, a vasúti szállítást. Következik azoknak az áruknak a sora, amelyek vizet, villanyt, szállítási költséget tartalmaznak. Drágul tehát a bor is, mert szintén tartalmaz vizet. Minél többet kell szállításáért fizetni, a viszonteladó annál inkább felvizezi a bort, hogy maradjon legalább annyi nyeresége, mint az őstermelőnek. Ez már világos. Ki lenne hülye azt hinni, hogy az infláció célkitűzései közé tartozik a borminőség javítása?
És mégis akad ilyen csodabogár. Az Antena 1 úgymond kereskedelmi tévéadó hírszerkesztője úgy vezette fel a vasúti díjszabás növelését, hogy bár a személyszállítási szolgáltatás minősége cseppet sem javul, mégis drágább a vonatjegy. Nahát!
Senki sem örvend az újabb árhullámnak. Senkit sem tesz boldoggá, hogy a Ciorbea-kormány eddig szinte minden téren visszakozott (legutóbb a forradalmárok kedvezményei tekintetében), de az árhullámverésekben következetes. Viszont azt is mindenki tudja, hogy a közvéleményt nem érdemes túlhergelni az elnehezülő élet miatt. Csak akkor, ha ebből bizonyos köröknek haszna származik. Márpedig az utóbbi időben kiderült, kinek drukkol az Antena 1. Mintha esti hírműsorát is azért hozta volna időben a többi tévéadóé elé, hogy a legfrissebb nehézségek célzatos értelmezésével leüsse az alaphangot.
És a közszolgálati tévéadó ezt nem veszi észre, nem próbálja ellensúlyozni az egyre nyilvánvalóbb diverziót. Legalábbis egyelőre. Nehogy későn kapjon észbe. A következő választásokig már csak három év van hátra.