Mi lesz az alapszerződés aláírásakor?


A képviselőket nem befolyásolta
Magyarországi médiatestületekről döntött kedden az Országgyűlés. A Kossuth rádió hírszerkesztője ismertette, kiket választottak a testületekbe, hangúlyozva, hogy „... köztük Szőcs Géza erdélyi költőt is, aki ellenzéki jelöltként a Hungária Televízió kuratóriumának ellenőrző testületébe került be. Az ő jelölésével kapcsolatban levélben fejezte ki egyet nem értését Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, aki igényelte volna az előzetes megbeszélést és a jelölési lehetőséget. Ez azonban, mint a szavazás mutatta, nem befolyásolta a képviselők többségét.”
Felhívtuk a Szövetségi Elnöki irodát:
– Miért tartja sérelmesnek Markó Béla ezt az eljárást?
– A közvélemény nagyon jól ismeri álláspontunkat, hogy minden bennünket érintő kérdésben igényt tartunk a velünk való konzultációra, arra, hogy vegyék figyelembe a véleményünket. Tehát az RMDSZ-nek, mint politikai szervezetnek a véleményét, vagy ha szakmai kérdésekről van szó, akkor ilyen konzultációt igénylünk különböző művelődési, oktatási, tudományos kérdésekben a megfelelő egyesületeinkkel, szaktestületeinkkel. Úgy véltem, hogy ebben az esetben ezt az elvet szegték meg azáltal, hogy velünk nemcsak hogy nem konzultáltak, hanem tudomásunk sem volt a jelölésről egészen kedd délelőttig. Egyébként mi állandó kapcsolatban vagyunk a Határon Túli Magyarok Hivatalával, de a HTMH is csak kedden szerzett tudomást erről.
– Kit képvisel Szőcs Géza a Duna tévé ellenőrző testületében?
– Azt a pártot, amely javasolta. Ez a véleményem. A Fidesz javasolta, tehát azt képviseli. De hát egy ilyen ellenőrző testületnek, igaz, hogy pártok javaslatai alapján jön létre, működésében éppen ideológia-semlegesnek kell lennie.
– Milyen javaslatot tett volna az RMDSZ vezetősége, ha véleményét figyelembe veszik a magyar parlamentben?
– Megkerestük volna azt a testületi konzultációt, amely egy ilyen javaslat megtételéhez szükséges, nyilvánvaló, hogy nem én egyedül vagy az RMDSZ szűkebb körű vezetősége tett volna javaslatot.
– Mi a helyzet az állandó budapesti RMDSZ-képviselettel, amely ilyen esetekben kéznél lehetne?
– Annak létrehozására többször ígéretet kaptunk, de mindmáig nincs állandó RMDSZ-képviselet. Van egy, a Szőcs Géza tulajdonában lévő Erdélyi Híradó Kft. által működtetett iroda, ez viszont nem az RMDSZ irodája.