Levizsgázás autonómiatanból


Az Antena 1 vénkisasszony-jellegű bemondónője tegnap reggel azt mondta be, hogy az oktatásügyi miniszter szigorúan megbünteti azokat a tanárokat, akik Magyarországon kiadott történelemkönyvből tanítanak a romániai magyar tannyelvű osztályokban. Majd hozzáfűzte: nagyon helyes, de miért csak a történelemkönyvekre érvényes ez a szigorúság? Mire a kotnyelességben szakképzett fiú-társszereplő azzal „csillapította” a közvéleményt és az azt formáló agitátort, hogy más tantárgyakra nem érvényes a megkötés, hogy csak románul lehet tanulni. (Miért? Már érvénybe lépett volna a Pruteanu-törvény?) Tehát például az autonómiatant nyugodtan lehet tanítani magyar tankönyvekből – mondotta grimaszkodva az ifjú titán.
Miután ezzel felhergelte nézőit, a kedves párocska abba is belekötött, hogy Markó Béla miért éppen a bukaresti Magyar Művelődési Központban mutatja be legújabb verseskötetét.
Mit szólnának vajon ezek a bőbeszédű showmanek, ha felvetnénk, hogy meg kellene büntetni az ukrajnai, besszarábiai, magyarországi román tanárokat általában, nem csak a történelemtanárokat, mert Romániából küldött tankönyvekből tanítanak? Továbbá mi lenne, ha éhgyomorra mi is megkérdőjeleznénk egy magyarországi román polgár jogát ahhoz, hogy betegye a lábát a budapesti Román Művelődési Központba? Ugye, feltennék a szónoki kérdést: mi közünk hozzá?! Mire azt válaszolhatnánk: ugyanannyi, mint nekik a romániai magyar oktatáshoz, vagy Markó Béla könyvbemutatójának helyszínéhez. Ezt autonómiatanból tudjuk. Pedig még bele sem néztünk az állítólag magyarországi kiadású autonómia tankönyvbe.