Ne játsszunk az útadóval


Okulva a Pro tv augusztus végi alaptalan pánikkeltésének következményeiből, igyekeztem befizetni az útadót, nehogy majd tömegjelenetek közepette szabadítsanak meg a pénzemtől. És ha a fiskalitási uborkaszezon derekán kettesben voltunk a CEC-pénztárossal, megérdeklődtem, hogyan nyomoznának utánam, ha elmulasztanám az idei útadó kifizetését november 30-ig.
– Az első tudnivaló – hangzott a készséges felvilágosítás –, hogy jól őrizze meg ezt a számlát. A rendőrség szúrópróbáján ez mentesíti az útadó tízszeres kifizetésétől. Amikor pedig esedékessé válik a következő évi útadó kifizetése, ezzel a számlával bizonyítani kell, hogy az idénről nem maradt adós, egyébként az 1998-as adót csak azután fizetheti be, ha kiegyenlíti idei elmaradását, vagyis az útadó tízszeresét. Ezenkívül a forgalmi engedély száma alapján számítógépes programmal kutatják fel azokat, akik november 30-ig nem fizették be az idei útadót.
Háromszorosan vagyunk bekerítve, ne játsszunk hát a Băsescu-adóval. A megkésés büntetésének tízes kulcsa pedig ne bosszantson különösképpen. Azt a nagymenők ellen találták ki, akik nagy kocsipark után fizetnek útadót, és az egyszerű büntető kamat alkalmazása esetén nekik kifizetődne a halasztás, mert az inflációs pénz forgatásából többet nyernének. Kár lenne, ha ebbe a csapdába kisemberek esnének bele Trabanttal, Daciával, vagy akár 3000-res, de ütött-kopott Oldsmobillal.