Ellenteszt


Kész tények elé állították az oktatásügyi minisztert, amikor az utólag jóváhagyott 50 helyre bejegyeztek jogászhallgatóknak olyan felvételizőket, akik a szeptemberi versenyvizsgán a 160. jelölt utáni vonal alá szorultak.
Virgil Petrescu miniszter nem indokolta részletesen szándékát, hogy miért akar feltétlenül új felvételi vizsgát, de azt nyomatékosan leszögezte, hogy anélkül ugrik az 50 hely. A Babeş-Bolyai Egyetem vezetősége mégis vette a bátorságot az ellenszegülésre. A tekintélyvitát nehéz lesz eldönteni. Vajon miért élezték ki ennyire a helyzetet?
Az egyetemi szenátus számos érvet felhozott álláspontjának védelmében. Például a költségeket. Állítólag 100 millióba kerül egy ilyen vizsga. Elhisszük. Manapság minden lehetséges, és annak az ellenkezője is. És hogy a szeptemberi felvételi vizsgán elért eredmények érvényesek maradhatnak. Ez is elfogadható érv. De ugyanígy érvényes lenne az a megállapítás, hogy ha valaki a szeptemberi vizsgán 8-asnál jobb jegyátlaggal remekelt, az olyan tudáshalmazzal rendelkezik, hogy bármikor, éjszakai álmából felköltve is megismétli a bravúrt.
Ám gyakorlott tanárok néha tudatosan, jól megfontoltan megismételtetnek rögtönzéseket, dolgozatokat, ellenőrző teszteket, oly módon, hogy átültetik az osztályt. Vagy másképpen módosítják a vizsgafeltételeket. Az eredmény rendszerint döbbenetes. Néhány tanuló teljesen fejre állítja a korábbi értékrendet. Persze, a látványos átváltozás csak a kívülállók, sőt a tanulók egy részének okoz meglepetést, a tanárok a túl jól és túlságosan hasonlatosra sikeredett dolgozatoktól felsejlő gyanújukat igazolják a vizsgáztatás megismétlésével.
Esetleg azt a gyanút is, hogy az előző este szűk körben kifecsegett tételeket valamelyik kolléga megsúgta az illető osztályban tanuló unokaöccsének, aki pedig megoszthatta az információt barátjával, barátnőjével...
A felvételi vizsgák itteni és mostani rendszere olyan, hogy azokon rendszerint nem csak tanulók buknak meg. Szinte minden évben kirobbantak botrányok a felvételik körül. Meglehet, hogy a miniszter gyakorló tanár korából emlékezett az ellenteszt módszerére.