Korteshíradó


• Radu Sârbu elutasította Valerian Răileanu vádjait, amelyekkel azért rágalmazza őt egykori munkatársa, mert 1995 decemberében kénytelen volt beperelni visszaélésért, hűtlen vagyonkezelésért és csalásért. Răileanu akkor megfenyegette, hogy bosszúból tönkreteszi politikai karrierjét. Ez a módszer – mint szombati lapszámunkban jeleztük – ellentétes eredményre vezet. Lám a Demokratikus Konvenció éppen a rágalom-bomba füstjében nevezte ki polgármesterjelöltjének Radu Sârbut.
• Adrian Năstase pénteken bemutatta volna az RTDP kolozsvári polgármesterjelöltjét, de Ioan Rus még nem döntött, elfogadja-e a „megtisztelő ajánlatot”. A sajtóértekezleten láthatóan súlyos gondokkal küszködött a politikusok „zsűriasztalától” jó megjelenésével kissé elütő Ioan Rus, akiről később kiderült, hogy a kolozsvári Mercedes-képviselet igazgatója, tehát Ion Tiriac cégének alkalmazottja és részvényese. Állítólag Adrian Năstase megszerezte Ion Tiriac beleegyezését, úgyhogy a kormánypárti jelölés majdnem több mint bizonyos.
• Üdvhadseregek felvonulásáról jósolgattunk nemrégiben, és mintha „lehallgatták” volna ötletünket: Adrian Năstase kolozsvári látogatását kortesbállal fejezték be. A megfigyelők borzasztó kíváncsiak lettek egy szőke hölgyre, akivel a pártelnök hosszasan táncolt. A jólértesültebbek azonban lecsillapították a kedélyeket. Nem az, amire gondolnak, hanem állítólag testőr.
• Az RMDSZ Kolozs megyei szervezetében feltételrendszert próbálnak meghonosítani a jelöltlisták összeállításához. Nem elvetendő. A káderezést ugyan szocialistáék találták ki, de a Nyugat forgatja hatásosabban önvédelmi fegyverként. Viszont nem valószínű, hogy Nyugaton ejtenének valakit, akinek gyermeke Keletre jár kiscsoportos óvodába. Sokkal inkább megkérdeznék a jelölttől, vannak-e Keletre végleg áttelepült szülei, nagybátyjai és -nénjei, apósai, anyósai satöbbijei. Ebből messzemenőbb következtetéseket vonhatnának le az illető génállományáról.