Hasáb


• Rágalmazás vádjával beperelik Ion Doru Tărăcilă belügyminisztert – jelentette be Horia Rusu, az 1993-as Liberális Párt elnöke. Az ok: a belügyminiszter maffiavezéreknek nevezte az LP ’93 és a DP vezetőit. A pártelnök szónoki kérdésekkel fűszerezte a sajtótájékoztatót, amelyen a perrel kapcsolatos bejelentést tette. Vajon Tărăcilă dirigál Zaher Iskandaraninak, vagy fordítva, és vajon nem mindkettőt Adrian Năstase titkárnője mozgatja? Kemény. Még ebből is lehet egy perecske...
• Petre Litiu véleménye szerint Funarnak a rács mögött a helye. Ha ebben nem lenne valami, Petre Litiut már rég meghívták volna a bíróságra alperesnek, parlamenti mentelmi jogától függetlenül.
• Gavril Iosif Chiuzbaian miközben tovább tagadta, hogy az igazságügy-minisztériumot megkereste volna a rendőrség a Pitulescu-botrányban emlegetett ügyekkel, fontos adatokat közölt a romániai bűnözésről. Ezek szerint a bíróságoknál tavaly több mint másfél millió iratcsomót nyitottak, ebből 328 409 büntetőjogi eljárás. Végleges törvényszéki döntéssel 101 705 személyt ítéltek el, közülük 58 277-en követtek el bűncselekményt köz- és magánvagyon ellen. Hogy ez sok vagy kevés, azon most nem töprengünk. Inkább tartunk attól, hogy hirtelen megszavazzák az államtitok-törvényt, és annak alapján beperelik az igazságügy-minisztert, hogy kiszolgáltatja az ország arculatára szeplőket pingáló adatokat.
• Még nem tartjuk számon az egy lakosra jutó peres ügyek számát, de az aránytalan elosztás már ezen a téren is megmutatkozik. Dan Ioan Mirescu, Vadim lapjának oszlopos tagja ellen 25 bírósági eljárás van folyamatban. Újabb ügyei egyszerű rágalmazással kapcsolatosak, a korábbiak súlyosabbak: ügyészként nagyokat tévedett a terhelő adatok szorgos túladagolása közben. A napokban szembesült a törvényszéken az 1978-ban ártatlanul elítélt egyik áldozatával, és úgy felbosszankodott, hogy nemcsak a bírákat halmozta el szitkokkal, hanem szexlapból összegyűrt papírgomolyagokat dobált a teremben jelen lévő más felperesei felé. Majd távozott. Mert engedték. Ebből peres ügyeinek a kimenetelére is következtethetünk.
Ámbár valakinek szabadlábon is kell maradnia, hogy a végén leoltsa a villanyt.