Antonescu várhatna pár évet


Adrian Năstase pénteki kolozsvári találkozóját a sajtóval – legalábbis kezdetben – meghatározta az amerikai nagykövet egy nappal korábbi látogatása. Az újságírók fokozottan érdeklődtek a párt- és képviselőházi elnök véleményéről a diplomatának azzal a reményével kapcsolatban, hogy a román kormány hamarosan megszabadul utolsó szélsőséges támaszától, az RNEP-től is. Adrian Năstase nem nagyon keresgélte a szavakat: szerinte a nagykövet jobban tenné, ha az USA-beli választótestület szándékainak jobb ismeretében az ottani állapotokról mondana véleményt – ezt az amerikai nagykövet iránti legnagyobb tisztelete és baráti érzelme ellenére állítja.
Sokkal visszafogottabbá vált a nagykövet másik figyelemre méltó megjegyzésével kapcsolatban. Antonescu ügyében nehéz felülbírálni bizonyos helyi határozatokat – mondotta Adrian Năstase, majd hozzáfűzte: az RNEP, mivel nincs stratégiája, szobrokkal próbál szavazatokat gyűjteni. Hogy Antonescunak miért éppen Kolozsváron és nem Iasi-ban állítanának szobrot? Ott inkább megértené, Kolozsváron pedig folytathatnák az ásatásokat – jegyezte meg, halk derültséget kiváltva. Antonescuról egyébként az a véleménye, hogy ha 50 évig csend volt körülötte, szerepének felülvizsgálatával nyugodtan várni lehetne pár évet. Most nem ez és nem a szoborállítás az ország legfontosabb dolga.
A választási szövetségekkel kapcsolatban kifejtette: a jelenlegi választási mechanizmus körülményei között nehéz koalíciókat létrehozni. Ugye a Demokrata Pártnak és a Román Szociáldemokrata Pártnak is idejében meg kellett alakítania a Szociáldemokrata Szövetséget, hogy az új választási jelvényt elfogadtassák nemcsak a bírósággal, hanem a szimpatizánsokkal is. Az elnökválasztás második fordulójára, ha valami véletlen folytán a Romániai Társadalmi Demokrácia Pártjának az elnökjelöltje nem nyer dobbantásból, akkor megpróbálnak több szavazatot gyűjteni más pártok szavazói közül is.
Ballaszt-e az RNEP az ország európai integrációjában? Erre a kérdésre nem adott egyértelmű választ. Az integráció 4-5 évvel ezelőtt megkezdődött, és kezdetben sem haladt gyorsabban, amikor az RNEP nem volt a kormányban. Ezután Adrian Năstase rátért arra, hogy az RNEP akadályozhatja-e a román-magyar alapszerződés megkötését. Véleménye szerint Magyarországon nincs elég politikai akarat ilyen tekintetben. A magyar diplomácia indokolatlanul tart attól, hogy a romániai választások éve hátrányt jelent. A magyar politikusoknak nem kell akkora jelentőséget tulajdonítaniuk a szélsőséges nyilatkozatoknak, ellenkezőleg... És ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy négy évvel ezelőtt Für Lajos akkori honvédelmi miniszter a román választási kampány teljében jelentette ki, hogy a magyar hadsereg megvédelmezi a szomszédos országokban élő magyar kisebbségeket. Funart ez a mondat választatta meg polgármesternek.
Porba hullnak-e politikus fők a Pitulescu-botrány kapcsán? Válaszában részletesen ismertette a személyét érintő vádakat, megmagyarázta azokat a sajtófotókat, amelyek most az egyik lebukott illetékcsaló, Zaher Iskandarani sógorának közelében mutatják, akiről, ha a Crans Montana-i összejövetel alkalmával észreveszi, azt hitte volna, hogy Jasszer Arafat tolmácsa. Egyébként amikor Iliescu elnökkel azt kérdezték Pitulescu tábornoktól, hogy kik azok a magas polcon lévő politikusok, akikre céloz, azt válaszolta, hogy Adrian Năstase semmiképpen sincs köztük. Ami a legfurcsább, mégis egy héten át egyfolytában nyilatkoznia kellett Zaherről, egy olyan emberről, akit nem is ismer. Miron Cosmával más a helyzet. Őt ismeri, úgy, ahogy ismeri minden vezető politikus. Nem tehet máskén t, ha Hunyad megyében jár, nem tekinthet levegőnek egy olyan személyiséget, akinek tekintélye van a választók körében. Adrian Năstase a Pitulescu-ügy tanulságára visszatérve elmondta, hogy meglátása szerint a rendőrség jobban végzi dolgát, amióta lemondott a főnöke. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy minden intézmény éléről el kell távolítani a vezért... Mellesleg az igazságszolgáltatás is jobban mozog, őt örömmel tölti el, hogy újravizsgálnak korábban elfektetett ügyeket.
Az első választól eltekintve Adrian Năstase az érett politikus higgadtságával, magabiztosságával válaszolt a kérdésekre, még a Ziua riportere sem tudta kihozni a sodrából, annak nem is rejtett szándéka és az előzmény ellenére, hogy a képviselőház elnöke joggal neheztelhetne a maffia-sógorságot bizonygató képért és kommentárért.
Ui.: Nem árt, hogy Adrian Năstase emlékeztetett a négy évvel ezelőtti balszerencsés kijelentésre. De nekünk is kötelességünk emlékeztetni arra, hogy az a mondat önmagában nem választatta volna meg Funart polgármesternek. Ahhoz jócskán besegített a televízió főműsorának esti híradója, amely hetekig konzervben tartotta a nyilatkozatot és a döntő menet előtti legmélyebb kampánycsendben szirénázott bele Kolozsvár nyugalmába – büntetlenül.