Az ellenzék kolozsvári felhívása: Menesszék a Ciorbea-kormányt


A Ciorbea-kormány menesztésére, az RMDSZ kormánykoalícióból való kiebrudalására, a kormányhatározatok – különösképpen az államosított házak visszaszolgáltatását és a tanügyi törvény módosítását tartalmazó rendeletek – felfüggesztésére, a román-ukrán alapszerződés megsemmisítésére szólít fel többek között az ellenzéki pártok Kolozs megyei szervezeteinek felhívása. Mint Grigore Zanc, az RTDP helyi elnöke jelezte, felhívásukat a többi megyei szervezetekhez és más pártokhoz, valamint szervezetekhez intézik, elvárják csatlakozásukat a „haza számára válságos helyzetben”, hogy „megakadályozzák a gazdaság teljes lezüllesztését, a még állami tulajdonban lévő ipar és mezőgazdaság leépítését, a nemzeti oktatás felszámolását és az ország föderalizálását”.
A felhívást ismertető sajtóértekezleten Liviu Medrea, aki Gheorghe Funar fénykorában az RNEP háttérideológusa volt, az RMDSZ tevékenységét leleplező kötetet népszerűsített, amelynek egyik társszerzője Hajdú Győző, egyben mellékelte annak a könyvnek a címlapját, amelyet Göncz Árpád fordított angolból, amikor még nem volt államelnök. Felszólalásában is azt igyekezett bizonyítani, hogy az RMDSZ irredenta, románellenes stb. szervezet, és Magyarországgal sem szabad békülgetni.
A sajtóértekezleten felmerült kérdésre, hogy az RMDSZ helyében melyik pártot képzelik el a kormánykoalícióban, Zanc azt válaszolta, hogy bármelyiket. Medrea ennél megfontoltabb volt: az RNEP vállalja a kormányzási felelősséget, de csak ha a parasztpárt elsajátítja nemzeti politikájukat. A kormány megbuktatásának gyakorlati megvalósítására még nincs elképzelés, de a madridi csúcs után az ellenzéki pártok lehetségesnek tartják a tömegmegmozdulásokat is.
A kétségek további tisztázására nem kerülhetett sor, mert a termet – a polgármesteri hivatal üvegtermét – át kellett adni kevésbé politikai jellegű rendezvény, a Pro Sănătate gyűjtőakció kezdeményezőjének, Gheorghe Funar polgármesternek.