Egyesült liberális erőkkel


Várják a Vatra Românească és az RMDSZ liberális csoportjait is
Eddig a háttérből figyelték az új hatalom ténykedéseit, mostantól újra hetente találkoznak az újságírókkal, hogy kifejtsék véleményüket – mondotta Claudiu Mărginean, az egykori ’93-as Liberális Párt Kolozs megyei szervezetének elnöke. Miután a ’93-as LP és a Demokratikus Konvenciós Nemzeti Liberális Párt egyesült Liberális Párt néven és Niculae Cerveni elnöksége alatt, a megyei szervezetnek kétfejű vezetősége van: az egykori ’93-as LP elnökének társa Ovidiu Drâgla, aki az új párt központi vezetésének is tagja.
Viszonyukat a Demokratikus Konvencióhoz nem sietnek tisztázni. Jogilag benne vannak, mert a DK-NLP tagja volt a konvenciónak (így jutott be a parlamentbe), de a formai kifogásokat nem veszik zokon. A NATO-tagság, a bányászforrongások és más események megkérdőjelezhetik a konvenció szilárdságát. Így is bele tudnak szólni a politikába képviselőiken és helyi tanácsosaikon keresztül. A román-ukrán alapszerződést például ellenzik, a parlamentben ellene szavaznak, mert „a NATO múlandó, Románia örök”.
A helyi politikában a liberálisok összefogásán munkálkodnak, főleg a Vatra Românească és az RMDSZ liberális csoportulásait igyekeznek megnyerni. Az új liberális párt vezetőinek véleménye szerint az etnikai elszigetelődés hívei kenyér nélkül maradnak, ha megszűnik az RNEP és az RMDSZ. Bár ezzel kapcsolatban Claudiu Mărginean kétségeinek adott hangot, mivel még mindig megmarad a Nagyrománia Párt a szélsőséges nacionalisták tömörülésének.
Az LP színeit a helyi tanácsban képviselő Sorin Cocis, többek között az újabb polgármesteri ötletek elleni fellépéséről beszélt, mondván, hogy amíg ő tanácsos lesz, addig Funar nem szedheti szét a Mátyás-szobrot, mert azt ő is, mint román, magáénak érzi. A kérdésre, hogy egymaga mit tehet egy esetleges tanácsosi többség akaratával szemben, azt válaszolta, hogy kiáll a szobor elé... Egyébként a konvenciós tanácsoskollégák kiállásában nem bízik. Amikor időszerűvé vált a polgármester felszólítása a helyhatósági törvényt módosító kormányhatározat alkalmazására, a konvenciósok bámultak a semmibe. Mintha nem az ő kormányuk határozatának kellene érvényt szerezni.
Az LP a kolozsvári Nemzeti Színház vezetésén is változtatni akar. Dorel Vis,ant, akit politikai utazónak tekintenek, nem szívesen látják az igazgatói székben, és sugallják leváltását az illetékes miniszternek, Ion Caramitrunak. És nem azért mondják, de a színészek között két LP-tag is van...