Bolyai Óvodát se akarunk!


Szép teljesítményt láthattunk a közszolgálati tévé főműsorának magyar adásában: Boros Zoltán a világ jelentős magyar személyiségeit szólaltatta meg, felhasználva az együttlétet a Magyarország 2000 rendezvényen.
Igaz, hogy bennünket is érintő bizonyos vonatkozásokban nem szolgálhatott sok újdonsággal. Eddig is tudtuk például, hogy Horn Gyula miért nem kíván lélekben a határon kívüli magyarok miniszterelnöke is lenni. Most ugyan részletezte az okokat, mert nem tudott kitérni a szakszerűen feltett kérdés elől, de ezzel nem változtatott a lényegen. Mint mondotta, ő nem tud számunkra feltételeket biztosítani, ha pedig nem tud feltételeket biztosítani számunkra – az ismétlés a tudás anyja –, akkor nem lehet a miénk is. Lélekben sem. Vagy legalább rangrejtve. Van ez így, nagyon érzékeny emberek feltételbiztosítási képtelenség esetén nem óhajtanak együttérezni felebarátaikkal, hogy elkerüljék a megrázkódtatásokat.
Tom Lantos is hozta a formáját, amilyennek a kolozsváriak 1990 óta ismerik. Igen, a Bolyai Egyetemet ugyanúgy képzeli el, és lehetőleg minél hamarabb, mert szeretne előadást tartani hallgatóinak.
Annyi felmért mérsékleteskedés után jó volt ezt hallani. De aggodalommal tölt el a gondolat: mi lenne, ha az RMDSZ közelgő kongresszusán Lantos Tamás megpályázná a tiszteletbeli elnöki tisztséget? A baj ott kezdődne, hogy sokan már magának a tisztségnek a létjogosultságát is megkérdőjelezik, másrészt azt hangoztatják, hogy ha marad is a tisztség, azt fel kell frissíteni más személlyel, valaki olyannal, aki politikusi rugalmassággal képes alkalmazkodni. Vagyis úgy, hogy minél kedvezőbb a helyzet, annál szerényebbek a vágyai, és nem mind fújja a magáét 1990 óta változatlanul. Márpedig Lantos Tamás sem hajlandó változtatni álláspontján: 1990-ben kijelentette, hogy a romániai magyarság jogosan igényli a Bolyai Egyetemet, és ezt a véleményét nem hajlandó megváltoztatni multikulturális kitalálmány kedvéért. Pénzt is csak egyetemre adna, felmérésekre nem.
Ha ilyen makacs, még azt is kockáztatja, hogy egyszerű RMDSZ-tag sem lehet, mindenből kirekesztik, sőt el is határolódnak tőle, amilyen gyorsan megy ez mifelénk. Miféle hangok ezek, hogy csak Bolyai Egyetemen képzelheti el azt az előadást?! A multikulturális neki smafu? Vagy tartson leckét egy jó nevű középiskolában. Igaz, hogy a Maros megyei RMDSZ-választásokon felbukkant jelek szerint a marosvásárhelyi Bolyai-líceum ügye is bizonytalan időre elhalasztódott. Az is megmarad multikulturálisnak.
Ha így haladunk tovább a vívmányok halmozásában, Tom Lantos esetleg a Bolyai Óvodában tarthat előadást. Ha igyekszik. Mert egyszer csak kiderülhet, hogy azt sem igazán akarunk.