Általános nemzeti problémák


Pártjának kolozsvári tagjaival és szimpatizánsaival találkozott Varujan Vosganian szenátor, a romániai örmények érdekképviseleti szervezetének többször újraválasztott elnöke. Az utóbbi időben elkerülte Erdélyt, mert, mint mondta, a Románia Alternatívája Párt parlamenti tagjai moldvaiak és havasalföldiek, főleg velük foglalkozott, és amellett a pártnak van egy programja Moldva fellendítésére, amelyet igyekezett beindítani.
A kolozsvári találkozónak témája is volt: a nemzeti kérdés. De tévedtek, akik a cím mögött az együttélési problémákat sejtették. Vosganian, aki szállóigévé vált mondása szerint attól jó román, hogy jó örmény lehet Romániában, arra döbbentette rá a hallgatóságot, hogy erősíteni kell a román nemzeti tudatot. De nem ám vatra-szellemben, hanem tízpontos programmal, amelynek ilyen fejezetei vannak: a hazai tőke megbecsülése, a korrekt nemzeti történelem jogaiba helyezése, a külföldön megtelepedett román személyiségek rokonszenvének megnyerése, román gazdasági térség megteremtése a románok lakta összes területen. Elsősorban a szegénység felszámolására kell törekedni, hogy a román állampolgár joggal lehessen büszke hazájára, és ha ezeket a célokat elérjük, akkor az etnikumközi problémák is egészen másként jelentkeznek – mondta Vosganian.
A Románia Alternatívája Párt szintén értelmiségiek tömörülése, de a Polgári Szövetség Pártjával ellentétben vezetői és tagjai nem csak humán értelmiségiek, és sokan üzletszervezéssel foglalkoznak. A pártelnök hangsúlyozta, hogy a menedzser különösképpen fontos értelmiségi réteg. A jelenlévők ezzel egyetértettek, azzal viszont nem, hogy a nemzettudat erősítéséből kiindulva kell lábra állítani az országot. Többek között a pártnak kezdettől fogva hű tagja, foglalkozására nézve agronómus mondta el véleményét, hogy a nemzeti kérdés bármilyen szemszögből vizsgálva másodrangúvá és erőszakolttá válik olyan körülmények között, amikor az emberek azzal ébrednek és térnek nyugovóra, hogy holnap van-e miből kenyeret vásárolni. Akik pedig azért tanultak hosszú éveken át, hogy az országot élelmiszerrel lássák el, az utcára kerültek.
A kormánykoalícióhoz tartozó párt elnökének ennek a gondnak a megoldására is volt elképzelése, úgy forgatva az okot és az okozatot, hogy az agronómusok tisztességes foglalkoztatása szintén hozzájárul a nemzeti tudat gyógyításához.
A párt ideológiai problémáinak vitájáról távozó tévések és újságírók nyomában gyérek maradtak a Egyetemiek Háza kistermének padsorai.