Minden nyom a Szilágyságba vezet


Zilah és környéke politikusi keltetőgéppé vált, főleg amióta kirobbant a Boda-botrány. Mint ismeretes, Iosif Boda magyar szülők gyermekeként Zsibó mellett született, Virgil Măgureanu is szilágysági, és nevének valamikor köze volt az Asztalosok közösségéhez. Most pedig felbukkant egy újabb zilahi származású (eddig háttérben megbújt, szürke) eminenciás, aki szerényebb bukaresti bojárházát bocsátotta Boda, Măgureanu, Meleşcanu, Coşea és más „reformerek” rendelkezésére, hogy előkészítsék az RTDP Iliescu-Năstase szárnyának megbuktatását.
A Ziua – hatalmas újságírói és hírszerzői apparátusával – azonnal a nyomába eredt ennek az úriembernek, aki mellesleg a World Trade Center főrészvényese. És megtudta a következőket: Eric Barta (született Barta Imre Ottó) a katonaságig szokványosan élte egy átlagalkoholista életét, de akkor büntetőszázadba került egy évre, mert illuminált állapotban sértegette feljebbvalóit. Ezután meredeken felível karrierje – kárpótlásul? A zilahi útlevélosztály főnökének ügynökeként kapja az Eric fedőnevet, majd nemsokára Svájcba utazik, ahol 24 évvel idősebb hölggyel köt házasságot. Különböző vállalkozókhoz bedolgozik, és időnként pár millió dolláros hiányt hagy maga után. 1990-ben hazatér, és a szállodaiparban kezdi megalapozni kapitalista pályafutását az eredeti demokrácia hazájában, természetesen Iliescu pártjának uszályában. Újra megnősül, és ezúttal feleségéből igyekszik dámát faragni: bérletet vált a Bukarest-London repülőjáratra, hogy a hölgy Oxfordban tanulhasson. Eric Barta közben idehaza nagyszabású üzleteket bonyolít le, többek között földeket vásárol Kolozsvár környékén. Ezektől a tranzakcióktól nem idegen Gheorghe Funar kolozsvári polgármester, a Román Nemzeti Egységpárt egykori elnöke sem – jegyzi meg a Ziua tényfeltáró dokumentaristája, Floriana Jucan, aki annak idején a svájci nagykövetet visszahívatta hazájába.
És mindennek a tetejében: a mostani konspiráció egyik szereplőjének, Mircea Coşeának az édesanyját a szomszédok még úgy szólították, hogy Kósa néni. Csoda-e, ha Ion Iliescu nem rokonszenvez a magyarokkal? Pedig csak a renegátokkal gyűlt meg a baja.