Problémaleltár a PD-nél


Meggyorsítják a leszavazási menetet
Heti sajtóértekezlete előtt Iuliu Păcurariu, a Demokrata Párt Kolozs megyei képviselője találkozott a pusztakamarási, a mócsi, a palatkai, a szováti és más mezőségi polgármesterrel.
Megtudta, amiről amúgy is meg volt győződve: a jelenlegi kormány agrárpolitikája több mint helyes. A felkeresett körzetben a terület 90 százalékát megművelték, jelentős túltermelés mutatkozik hússertésből és tejtermékből – de ehhez a fizetőképes kereslet csökkenése is hozzájárul, ezért szorgalmazni fogja a 400 ezer lejen aluli jövedelmek adójának teljes eltörlését.
A földtörvény módosításakor a PD nem kapható 10 hektárnál nagyobb területek visszaszolgáltatására az állami tulajdonból, mert 50 hektárosnál nagyobb gazda esetleg községenként egy-kettő volt.
Az úthasználati adóval kapcsolatban a PD elégedetlen a kormánytagok állásfoglalásával, azzal, ahogyan megnyirbálták Traian Băsescu eredeti elképzelését.
Az ellenzék bizalmatlansági indítványsorozatáról Iuliu Păcurariu derűsen vélekedett: az első indítvány leszavazásának aránya világosan mutatja az erőviszonyokat. A továbbiakban majd meggyorsítják ezeknek a gáncsoskodásoknak a megvitatási és leszavazási menetét, hogy maradjon több idő a komoly törvények megvitatására.
A Victor Mărincas, rendőrezredes elleni akciójáról ezúttal csak annyit mondott, hogy azt a rendőrség fiatal, tehetséges és képzett állományának érdekében indította el. Egybként folytatását hiába várjuk, az ezredes hamarosan úgyis nyugdíjba vonul.
A piactéri csarnokról az a véleménye, hogy amíg felépül egy megfelelő helyiség, a hús- és tejtermékárusokat a helyükön kell hagyni – a túltermelési válságra is tekintettel. A botrányért egyébként szintén a polgármesteri hivatal a felelős, mert nem volt résen a csarnoki terület odaítélésénél. Iuliu Păcurariu szerint nem ártana felülvizsgálni az élelmiszerkereskedelmi vállalat társulási szerződéseit, vajon azok megfelelnek-e a törvényes előírásoknak.
A legújabb polgármesteri ötletről újságírói kérdésre így nyilatkozott: a Főtéren esetleg egy kápolna férne el, de annak építészeti szempontból nem látja ott helyét.