Luxusadó öreg, olcsó autókra


Megdöbbent telefonáló kérdezte tegnap reggel: komolyan gondoltuk, hogy 2000 köbcentin felül majdnem másfél millió lejt kell fizetni a személygépkocsiért útadó fejében? Nem mi gondoltuk, hanem a szakminiszter, Traian Băsescu, és hogy komolyan-e, azt már az egész sajtó vitatja (kivéve a Demokrata Párthoz hűséges lapokat). Azóta kiderült, hogy eredetileg 400 000 lejről volt szó, ami szintén aránytalanul sok, de a miniszter egyet gondolt, és a számsor elé írt egy 1-est.
A közlekedési miniszter logikájába belefér az egymilliós ugrás. Traian Băsescu előszeretettel adózza meg a luxust. Például az a távolság, amely repülőn 200 000 lej, szerény, másodosztályú gyorsvonati fülkében 20 000 lejbe kerül. A 2000-esnél nagyobb kocsik megútadózásakor bizonyára valamelyik politikai ellenfelének gépkocsi-különlegességére gondolt. Akinek jelképes összeg a másfél millió lej. Mellényzsebből vagy bárhonnan bármikor előkaparja, és a költségvetésbe befolyt pénznek nincs szaga. A miniszternek valószínűleg nem jutott eszébe az a néhány gépkocsitulajdonos, aki régi, a mostani 1000 köbcentis autók teljesítményével vagy kényelmével össze sem mérhető nagy kapacitású gépkocsikat birtokolnak, amelyeknek talán az ára sem fedezné az egy évi útadót.
Egyébként kár idegeskedni, az adóhivatal semmivel sem okosabb az újságolvasónál, hivatalosan még tegnap sem tudott semmit az új adófajtáról.