Hasáb


• Február 14-én benyújtotta lemondását Ion Pitulescu dandártábornok, a Rendőrfőkapitányság főnöke, aki nyilatkozata szerint hónapok óta hiába követel határozott fellépést a „nagyhalak” ellen, azok különleges bánásmódban részesülnek az igazszolgáltatás részéről, amely a szabadlábon védekezés jogán szélnek ereszti őket.
• Doru Ioan Tărăcilă belügyminiszter: Ez a gesztus nem utal a rendőrség tehetetlenségére
• Nicolae Nitu tábornok, fővárosi rendőrfőkapitány: Biztos akad valaki, aki ezt a leköszönést megkommentálja. Én tartózkodom.
• Gavril Chiuzbaian igazságügyminiszter: Számunkra ezek a kijelentések egyelőre egyszerű rémhírek és nem bocsátkozunk értékelésükbe.
• A szenátusi szakbizottság is a kivárás álláspontjára helyezkedik. Bár felvetődött a dandártábornok azonnali meghallgatása, szavazáskor a többségi szándék érvényesült, és a meghívást elhalasztották. Costel Ghiorghiu DP-szenátor ezek után felháborodva nyilatkozta: Sokkal kevésbé lesz érdekes Pitulescu meghallgatása, miután néhány telefonhívással megdolgozzák.
• A lemondás után Funar megveregeti Pitulescu tábornok vállát, derék katonának nevezi.
Igazi katona a csatamezőn nem szokott tiltakozásból lemondani, amikor az ellenség felbosszantja, sőt. Mi lehet hát a lemondás mögött?
• Gavril Chiuzbaian igazságügyminiszter a hét végén mégis nyilatkozik: Eddig sohasem értesítettek hivatalosan, írásos beadványban azokról a korrupciós esetekről, amelyekkel az ügyészségeket vádolják. Mire az országos Adevărul a címoldalon ugratja a leleplezést: Chiuzbaian hazudik.
Turicu után az igazságügyminiszter lenne a következő útitárs, akit kipakolnak a hajóból, és Pitulescu csak az eszköz? Nem erre utalna az, hogy a Vocea României tovább védi a minisztériumi mundér becsületét. Viszont a kormánylap szerkesztőit gyakran nem figyelmeztetik a látszat csalóka voltára. Így sikeresebb a politikai diverzió.