RTDP-előrejelzés: A király napja után új kormány lesz


A Constantinescu-rendszer üldözöttjei számára szövetség létrehozását ösztönzi a Romániai Társadalmi Demokrácia Pártja – tudtuk meg Grigore Zanc és Alexandru Lăpus,an tegnapi kolozsvári sajtóértekezletén. Ennek oka elsősorban az, hogy szerintük folytatódik a politikai tisztogatás a helyi kormányszervekben és másutt is, például a helyi tévéstúdiókban.
A magyar konzulátussal kapcsolatban véleményük nem változott, vagyis a párt szerint Kolozsváron nincs értelme a működésének, mert csak párhuzamosságot eredményezne az RMDSZ Ügyvezető Elnökségével, ugyanakkor újralétesítése ellenérzéseket szül, mert annak idején románellenes (nem Ceaușescu-ellenes?) tevékenységért szüntették be. Ha mégis megnyitják, azzal Funar igazát bizonyítják, mondotta Grigore Zanc, majd kifejtette, hogy Funar leváltása a párt belügye, viszont érzése szerint ez a lépés, valamint művi profilváltása, a liberalizmus felé igazítása nyomán az RNEP szétszakadhat és eltűnhet a politikai süllyesztőben.
A helyi pártvezér és a parlamenti képviselő egyaránt veszélyesnek tartja a király állampolgárságának visszaadását, amely elvezethet a királyi vagyon visszaszolgáltatásához, sőt, magának a királyságnak a visszaállításához. Alexandru Lăpus,an képviselő végezetül rámutatott, hogy annak idején a Văcăroiu-kormány is megkapta a nemzetközi pénzintézetek ajánlatát, de az RTDP nem szolgáltatta ki az országot. Azt jósolta, hogy a Ciorbea-kormány húsvét és a király napja (május 10.) között bukik meg, de most még a jelenlegi koalíció alakít új kabinetet. Előrehozott választásokra a jövő tavasszal számíthatunk – az RTDP helyi vezetői szerint.