Éppen most


Ion Diaconescut alaposan meg akarták izzasztani az Antena 1 stúdiójában azzal a kérdéssel, hogy miért éppen most veszik elő Mihály király hazaköltözésének problémáját. A parasztpárti fővezér előbb megpróbált kisiklani a szorongatásból, mondván, hogy nem ők kezdeményezték a jogtalanul elvett állampolgárság visszaadását, hanem ez értelmiségiek egy csoportja, de az áthárítás nem működött. A hírszerkesztő bemondót túlságosan sarkallta a szakmai vagy más jellegű makacsság, és többször is megismételte a kérdést: Jó, de miért éppen most?
A hangsúlyban benne volt az ország egész mostani nyomora a 15 dolláros minimálbértől a holnapi bizonytalan 5 dollárosig, de Ion Diaconescu nem esett kétségbe. Könnyedén szerelt: ha valami nem törvényellenes, akkor az soha sem lehet időszerűtlen.
Tanulhatnánk tőle, amikor arra a kérdésre kell válaszolni, hogy miért éppen most vetjük fel a Bolyai Egyetem ügyét. És mivel a mi politikusainkat átlag háromszor több ismételt keresztkérdésnek vetik alá, ellenérvként meg lehet kérdezni: mikor volt vagy mikor lesz ebben az országban olyan időszak, amikor éppen más van és nem éppen most?