A ’93-as LP kampányszlogenjeiből


Lyukas tető alatt nippecskék
Jelzőtáblák felállítását javasolta Petre Litiu Kolozsvár közúti bejárataihoz: Vigyázat, gödrök. Vagy: Ezt a várost ajánlatos kikerülni. A ’93-as Liberális Párt kolozsvári polgármesterjelöltje nem győzött csodálkozni ezen az ellenpropagandán, amelyet Funar folytat önmaga ellen. De – hangsúlyozta a pénteki sajtóértekezleten –, ez még nem elegendő a városvezetés lecseréléséhez. A taxisok, buszsofőrök, személygépkocsival közlekedők – és általában a város jövőjéért aggódók – szavazatát az ellenpólus jelöltjére kell irányítani. Az ellenzék egységszándéka azonban az idén nehezen körvonalazódik. A Demokratikus Konvenció már csak két pártot tömörít, és azok sem tudnak megegyezni, hogy a parasztpárti vagy a liberális jelöltet támogassák. Litiu vázolta a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt ellentmondásos hegemóniatörekvéseit. Az egyszerű emberekben is riadalmat keltő heves antikommunizmus mellett egykori pártitkárt keresett elnökjelöltnek, emiatt a négy évvel ezelőtti kampányban Iliescu és Constantinescu azon vetélkedett, hogy melyik volt a nagyobb kommunista. Most a parasztpárt megyei szervezete Radu Sârbuval, az egykori KISZ-titkárral akar defilálni.
Petre Litiu üdvözölte a Polgári Szövetség Pártja helyi szervezetének kezdeményezését, hogy legalább a konvención kívüli ellenzéki pártok fogjanak össze Funar ellenjelöltjének kiválasztásában. De szerinte leginkább célravezető az lenne, ha az egész ellenzék folytatna tárgyalásokat.
Arra a kérdésre, hogy ha netalán létrejönne az ellenzéki megállapodás és másvalaki lenne a közös jelölt, a ’93-as Liberális Párt lemondana-e saját jelöltjéről, Petre Litiu azt válaszolta: természetesen. Majd hozzáfűzte: abban az esetben, ha a közös jelöltről bizonyítható, hogy képes kimozdítani Funart a polgármesteri székből. Vagyis legalább annyira ismert személyiség, mint ő maga (vagyis Litiu), aki csak hajszálra maradt el a korábbi választási kampányban – az ismert okok miatt –, és azóta a képviselőházban országos népszerűségre is szert tett, ugyanakkor négy éve gyűjti az érveket az RNEP-es városvezetés ellen, a liberális eszmék diadaláért Kolozsváron.
Választási kampányszlogenjeiből meg-megcsillogtatott néhányat. Például: Négy éve esik be az eső a lyukas fedetlen, de a házigazda nippecskéket vásárol – apropó, szobormánia. Az egyetemi tanerők aktuális követeléseivel kapcsolatban pedig kifejtette, hogy azokat a parlamentben is támogatni fogja, mert tűrhetetlen, hogy az egyetemi tanár fele annyi fizetésért nevelje a jövő nemzedéket, mint amennyit a pincér kap zsebpénznek a borravaló mellé. Ugyanakkor síkraszáll az igazságszolgáltatás és a rendőrség tisztességes fizetéséért is, mert a megvesztegethetőségben gyökerezik a korrupció. A hadsereg költségvetése pedig siralmasan kicsi, a közlegények szegényes kosztjára ha elég. Mindez a Văcăroiu-kormány katasztrofális elszegényítő politikájára vezethető vissza.
A sajtóértekezleten bemutatkozott Claudiu Mărginean vállalkozó, akit a január végi tisztújításon választottak a párt megyei szervezetének elnöki tisztségébe. Szerinte olyan városvezetésre van szükség, amely élni, mozdulni, kezdeményezni hagyja az embereket.