Félpolitikai botrány a ’93-as LP körül


Claudiu Mărginean arról a – szerinte – félpolitikai botrányról tájékoztatta tegnap a kolozsvári sajtót, amelyet a Pro tv helyi hírműsora pattantott ki pártjuk egy tagja, Sorin Albăcan segítségével. A valótlan állításokért Mărginean bepereli a Pro tv helyi szerkesztőségét. Ez neki nem sok fejtörést okoz, járatos a pereskedésben, amióta több mint száz eljárást indított a polgármesteri hivatal ellen és negyvenet már meg is nyert.
A legsúlyosabb rágalomnak azt tartja, hogy tolvajnak kiáltották ki, meggyanúsították a párt kampánypénzeinek eredménytelen elherdálásával. Azoknak a pénzeknek java része az ő adománya, de még ezek elköltéséről is pontos kimutatása van. Bogdan Rares,, az egykori kampányfelelős is igazolta, hogy a propagandaalappal ő maga gazdálkodott, azt nem lehet a megyei szervezet elnökétől számon kérni. Ami pedig a választási kampány eredményét illeti, ahhoz nem fér kétség: a ’93-as Liberális Párt a demokratikus ellenzék győzelméért küzdött, és ez teljes mértékben sikerült. Ehhez képest mellékes az, hogy ők nem jutottak be a parlamentbe.
Claudiu Mărginean utalt azokra a kapcsolatokra, amelyek a Pro tv és a Ziua helyi kiadása között van. A bukaresti lap északnyugati kiadójának ő volt a tulajdonosa, most bizonyos okokból visszalépett, és természetesen van elszámolnivalója a bukaresti központtal. De az összeg korántsem rúg 400 millióra, hanem csak 50 milliót tesz ki. Az pedig övön aluli ütés, hogy a Ziua alkalmazottjai bepanaszolták őt a Pro tv-nél – a két munkacsoport majdnem ugyanazon személyekből áll – hogy el van maradva a társadalombiztosítási járulékkal. Köztudomású, hogy a tb-vel el lehet maradni, azt az állam úgyis behajtja, mégpedig súlyos bírsággal. Ezért nem pakol ki olyan információkkal, hogy más lapkiadók mennyivel adósodtak el.