Lesz megyei repülőterünk


A költségvetés 30 százalékát már elköltötték
Traian Băsescu közlekedési miniszter törvénytervezetet készül előterjeszteni a parlamentnek. Annak értelmében a bukaresti, a konstancai és a iași-i kivételével a repülőterek átmennek a megyei tanácsok tulajdonába. Tehát Kolozs megye is repülőtér-tulajdonos lesz, vagy ha úgy tetszik, a szamosfalvi repülőtér megyei légikikötővé válik... Az elképzelés szerint ezzel fokozódik a központi irányítás lebontása, és mivel a repülőtéri bevétel a megyei tanács költségvetésében marad, az érdekeltté válik a környezet fejlesztésében, vonzerejének növelésében.
A hírt Iuliu Păcurariu hozta Bukarestből, aki szokásos heti sajtóértekezletén ezúttal két kérdést intézett a polgármesterhez. Tiszteletben tartotta-e azt a tanácsi határozatot, hogy a Monostori út befejezése előtt egyetlen lejt sem ad a Cukorgyár utcai közlekedési csomópont folytatásához? – hangzott az első kérdés, de ez szónoki volt, mert a kérdésfeltevő tudta a választ: a felüljáró-építés folytatódik, a Monosotori út befejezése akadozik. A második kérdés: Természetesnek tartja-e a polgármester, hogy a lakáskiutalásokat nem ellenjegyezteti a tanáccsal, ahogyan törvényes lenne?
Az ország pénzügyi helyzetével kapcsolatban Păcurariu a képviselőház szakbizottsági tagjaként arról tájékoztatott, hogy az idei költségvetésnek mintegy 30 százalékát tavalyi adósságra már elköltötték – olyan pénzből, ami be sem folyt. Az állam máris hatalmas összegekkel tartozik az egészségügynek, a honvédelemnek stb. Ezért kellett hat hónappal elhalasztani a béradó csökkentését, mert ha még ez a költségvetési bevétel is megcsappanna, a nemzetközi pénzintézetek minden hitelforrást befagyasztanának.
A minisztériumokban uralkodó állapotokra utalva jelezte, hogy nyilvánosság elé olyan „szakértői” vélemények kerülnek, melyek szerint a Világbank elnézi a 15 százalékos költségvetési hiányt, tehát nem kellene ennyire megfeszíteni a nadrágszíjat. Ez nem egyéb félrevezetésnél, ugyanis a Világbank által elfogadott hiány 4,5%. Ezen felül el szokott szabadulni az infláció – mint a mellékelt ábra szemlélteti, ha magunkra nézünk.