Mit tud a megyefőnökség az alírásgyűjtésről?


A megfélemlítés elkerüléséért
Szellemes karikatúra jelzi a România liberă hétfői számában a „központi” álláspontot a kolozsvári polgármester és egységpárti elnök aláírásgyűjtési akciójáról a magyar konzulátus ellen: a vigyorgók kezelőorvosa a 9-es poliklinika (a bukaresti zöldfedelű) udvarán azt mondja a páciensnek, hogy gyűjtögessen, amit akar, csak át ne szökjön a kerítésen.
Vagyis hülyítse itt a népet, ne ugorja át a városfalakat, ne lépjen színre az országos vagy pláne a nemzetközi politikában – ha jól értettük.
Bukarest amúgy is el van foglalva komor gondokkal, tehát itt, helyben kellene lefogni Arturo Ui kezét. Erre most már van hatalmi akarat a megyefőnökségen. Miért nem állítják hát meg az aláírásgyűjtést? – tettük fel a kérdést Buchwald Péter alprefektusnak.
– Megállítjuk.
– Mikor? A közigazgatási bíróságon van-e lehetőség sürgősségi eljárásra?
– A helyzetet bonyolítja, hogy a közigazgatási bíróságon nem támadhatunk meg nem létező helyi tanácsi határozatot. Abban a pillanatban, ahogy tanácsülésen határozat születik az aláírásgyűjtésre, azonnal megtámadjuk.
– Mit tett tehát eddig a megyefőnökség?
– Semmit, azon kívül, hogy a prefektus és én is sajtónyilatkozatban ítéltük el az akciót.
– Mit tud a prefektúra arról, hogyan zajlik az aláírásgyűjtés? Az utcán nyoma sincs, ahhoz túl hideg van. A polgármesteri hivatal önkéntesen felkért alkalmazottjai ellátogatnak-e gyárakba, intézményekbe? Vagy csak a lakásokban zaklatják az embereket? Ott is sugallhatják, hogy az aláírás megtagadásának következményei lehetnek, és ugye, kevesen szeretik kitenni magukat a szomszédok szúrós pillantásainak.
– Ha az aláírásgyűjtés a szervezők pártjai és szervezetei keretében történik, abba beleszólásunk nem lehet. Ha azonban ebből a körből a polgármester kilép, azonnal közbelépünk. Különösnek tartom, hogy ilyen veszélyre újság részéről kapok jelzést. Nem mintha szűkíteni akarnám a sajtó szerepkörét, de elsősorban a városi tanácsosok feladatának tekintem a problémák felvezetését. Nekik kellene érdeklődniük az aláírásgyűjtés módszeréről, mint ahogy a gyűjtőívek kinyomtatására vonatkozó illegális költségvetési kiutalásról is azonnal kellett volna értesíteniük a megyefőnökséget, mégpedig hivatalos átirattal, amelynek alapján elindíthatjuk az eljárást. A prefektúra átszervezésével rengeteg a napi tennivaló, nem figyelhetünk mindenre, ezért arra kérem a lakosságot, hogy ha az aláírásgyűjtés során erőszakoskodást, megfélemlítést tapasztal, értesítse az RMDSZ-szervezeteket, fogadóórákon a városi tanácsosokat, akiktől átveszem a jelzéseket.