Saját gyártmányú Damoklesz kard


Iuliu Păcurariu hét végi sajtóértekezletén a helyi sajtó mostani ellenzékhez húzó részétől hangzott el az éles kérdés: meddig kell elnézni a jelenlegi kormány melléfogásait? Újabb példaként azt hozták fel, hogy Ion Caramitru művelődésügyi miniszter Szőcs Gézát javasolta államtitkárnak. Hogy mi a kifogás Szőcs Gézával kapcsolatban? Az RMDSZ egykori főtitkáráról jóval nyersebb formában elhangzottak azok a vádak, amelyek tavaly év elején, a helyhatósági választási kampány előtt merültek fel bizonyos el nem számolt alapítványi pénzösszegekről.
Păcurariu kitérő választ adott. Bizonyára nem ismerte a személyi javaslattal kapcsolatos részleteket, ezért nem óhajtott állást foglalni az ügyben. Az örökké derűs, a piaci perpatvarokon mindig felülemelkedő Virgil Lazăr, a România liberă kolozsvári tudósítója megjegyezte, hogy kinek fáj az, ha Szőcs Géza nem számolt el forintokkal, jó, hogy nem lejeket herdált el. Persze, ezzel csak olajat öntött a tűzre. Hohó! – hangzott az ellenvetés –, aki olyan, az belenyúl a román kormány kasszájába is.
Aki olyan? Milyen? Amíg nincs érvényes bírói ítélet, a legsúlyosabb vádakkal illetett ember is ártatlan. Addig nem „olyan”. Mellesleg: a Szőcs-ügy felkavarását számos más személyiség meghurcolása követte. Most azok is mind „olyanokká” válhatnak, ha nevük felmerül egy fontosabb állami tisztség odaítélésénél – különösképpen, hogy az ellendrukkerek előszeretettel halmozzák a becsmérlő jelzőket az RMDSZ egykori és mai vezetőiről egyaránt.
Tavaly nyáron a Szőcs-ügy tisztázását a választások utánra elhalasztották. Jó volna végre igyekezni vagy a bizonyítékok felmutatásával, vagy annak kijelentésével, hogy: pardon, tévedtünk. Ettől az ellentábor nem fogja megváltoztatni véleményét a korrupt magyarokról, mert ez nem érdeke. A politikai mondakörben a tolvaj, sikkasztó, harácsoló magyar statisztaszerepet jó időre bebiztosítottuk. Az RMDSZ-berkek vagyonkezelési viszonyairól kiadott hivatalos állásfoglalás azonban megkönnyítené a kormánybeli szövetségesek dolgát. Lenne a kezükben egy lista Sever Mures,an, Zaher Iskandarani, Ioan Stoica stb., stb. magyar megfelelőiről, akik szóba sem jöhetnek állásosztogatáskor, vagy RMDSZ-határozatra hivatkozva a román pártvezérek meggyőződéssel állíthatnák, hogy romániai magyar személyiség a világ egyetlen országának költségvetését sem károsította kimutatható méretekben.