Kényszerhelyzet


Egyre biztosabb, hogy Kolozsváron lesz a magyar konzulátus, és ez elsősorban Funar érdeme.
Ugyanis tényleg nem Kolozsvár az egyetlen hely Erdélyben, ahol magyar konzulátust lehetne létesíteni. Manapság a diplomaták nem feltétlenül nagyvárosokban képzelik el az életüket. Tordán sem lenne rossz helyen az a konzulátus, pláné, hogy a gazdasági válság dugót tett a kéményekre és nem olyan cementporos a levegő, meg aztán onnan alagúton lehet Kolozsvárra lopózkodni – ha valóra válik a nagyszabású utópia.
Lám, a román fél is meggondolja, hogy Debrecenben hozza-e létre új konzulátusát. Éppúgy a magyar fél is meggondolhatta volna. De most már arra sincs lehetőség, hogy esetleg évtizedek múltán Kolozsvárról átköltöztessék Mócsra. Azt mondaná a világ, hogy a magyar diplomácia berezelt Funartól, és hogy Romániában nem a felhatalmazott román kormány vezeti az országot, hanem egyik vidéki párt elnöke. Ezt nem engedheti meg magának az a kormány, amely az Európai Unióval, NATO-val, ENSZ-szel, sőt, az amerikai kongresszussal akar tárgyalni. Elküldenék, hogy beszélgessen Chicago municípium köztisztasági felelősével, az nekivaló partner.
Aki tehát nagyon óhajtotta, hogy Kolozsváron legyen a magyar konzulátus, küldjön legalább egy típusdísztáviratot a kolozsvári polgármesternek, aki heves tiltakozásával kényszerhelyzetbe hozta a román és a magyar kormányt.