Még nagyobb korrupciós botrányhullám várható


Parlamenti vakációjának befejeztével Iuliu Păcurariu szükségesnek tartotta közölni a sajtóval, hogy a kolozsvári polgármester jelenléte a megyei korrupcióellenes bizottságban nem sok reményre ad okot, Funarnak előbb a saját családjában kellene megvizsgálni a pénzalapok törvényes kezelését. A felesége és a fia vállalatának sajátos együttműködéséről beszélt, valamint jelezte, hogy a Funar-familia érdekeltségű Transilva, amely munkásait decemberben fizetés nélkül hagyta, majd januárban kényszerszabadságra küldte, épp a tegnapelőtt alkalmazott tanácsosnak két nyugdíjast milliós fizetéssel.
Néhány keresetlen szóban elmondta azt is, hogy Ion Ţiriac ismert bankember 250 olyan Mercedes kamiont hozott be az országba, amelyet Nyugaton nem engednek közlekedni, emiatt az új közlekedési miniszterrel hamarosan meggyűlik a baja. Egyébként a korrupciós ügyeknek olyan hulláma indul el a napokban, hogy azok között a Dacia Felix Bank (DFB) botránya eltörpül – jósolta, majd átadta a szót vendégének, Mihai Câmpeanunak, aki a DFB igazgatójaként mondta el véleményét a lecsengőben lévő botrány lényegéről. A hibás elsősorban maga a bank, a Román Nemzeti Bank csak annyiban tévedett, hogy a maga mentére hagyta a dolgokat, nem lépett fel határozottan, amikor a DFB halmozni kezdte a sürgősségi hitelek büntető kamatait. Sever Mures,an letartóztatása után azonban kezdenek visszatérni az elkallódott kinnlevőségek. Érthető – mondotta az igazgató –, Sever Mures,an magánrepülőhöz és Las Vegashoz szokott, szűknek érzi a cellát, amelyből a kiutat a szétszórt hitelek visszanyerése jelentheti.
A helyi kormányintézmények vezető állásainak elosztásában bekövetkezett megtorpanást Păcurariu szerint hétfőn oldják fel a kormánnyal való tárgyaláson.