A fordulatok éve


Magyarországon...
Gazdasági-pénzügyi szempontból 1995 a fordulat éve volt – jelentette ki Horn Gyula miniszterelnök az Országgyűlés előtt elmondott napirend előtti felszólalásában. A kormányfő szavait az ellenzék soraiból jól hallható morajlás kísérte, mire Horn Gyula megjegyezte: sajnálja, hogy egyes képviselőtársait nem zavarják a tények. A miniszterelnök rámutatott, hogy a tavalyi volt az első esztendő, amikor a kormány maradéktalanul teljesítette vállalásait, s szakítottak a sokéves halogatással. Horn Gyula az eredményeket részletezve elmondta, hogy 1995-ben végre közelítettek a teljesítmény és a költekezés összhangjához. Amit tavaly elértek, az véleménye szerint sorsdöntő lesz az elkövetkezendő időszakban is. A gyakorta hallható ellenzéki bírálatokkal kapcsolatban, miszerint a kormány nem ösztönzi a beruházásokat, a szigorú intézkedések hatására sem fog csökkenni a költségvetés és a fizetési mérleg hiánya, emelkedik a munkanélküliség és illúzió mindaz, amit a kormány a privatizációs bevételek terén tervez, Horn Gyula leszögezte: ezek a jóslatok nem váltak valóra.
A miniszterelnök konstruktív hozzáállást kért az ellenzéktől a parlamenti munkában.
Horn Gyula végezetül közölte: elhatározott szándéka, hogy ebben a parlamenti ciklusban már nem változtat a kormány struktúráján, hitet téve a koalíció mellett.
...és a román Statisztikai Bizottságban
Tavaly 6,9 százalékkal növekedett a belső bruttó termelés, az ipari termelés 9,4 százalékkal nagyobb volt, mint 1994-ben, a munkaóra termelékenysége 14,8 százalékkal növekedett... Most ne akadjunk fenn azon, hogy kit érdekel a munkaóra teljesítménye, amikor ezerszámra küldik fizetés nélküli szabadságra a munkásokat, hogy a teljes munkanélküliségről ne is beszéljünk. Annál izgalmasabb a következő adatpár: a fizetések 42,5 százalékkal, az árak viszont csak 32,3 százalékkal emelkedtek. Ezek után a kimutatás negatív adatai, a készlethalmozódás, a fizetési láncolatszakadás, a külföldi túlköltekezés méretére vonatkozó százalékok is hitelüket vesztik: azok biztosan csak azért kerültek a statisztikai beszámolóba, hogy ne minden részletében emlékeztessen az ötéves tervek idejére.