Kolozsvári Fiatalok csatlakoznak a belgrádi tüntetésekhez


Kék ellenzék
Nicolae Maier, a Polgári Szövetség Pártjának kolozsvári elnöke nem nagy jövőt jósol a parasztpártnak. Szerinte a problémák súlya hamarosan összeroppantja, amelyek közül kapásból a következőket sorolta fel: szétzilált gazdaság, három hétig vajúdó kormányalakításban megnyilvánult válságos vezetőhiány, stratégiai bizottságok átengedése az ellenzéknek a parlamentben, a prefektúrák elosztása körüli cirkusz, amelyben a lehető legsutább ötlet volt a szilágysági megyefőnökség RMDSZ-nek juttatása. Akár egy napra is – tette hozzá Nicolae Maier.
Nem drukkolnak a parasztpárt ellen, nem óhajtják a mostani kormánykoalíció bukását, mert semmilyen közösséget sem vállalnak a vörös ellenzékkel, de a PSZP mégis ellenzéki párt módjára kell hogy viselkedjen, hiszen kétféle párt létezik: hatalmi vagy ellenzéki. Ezért keresik meghatározásukat, hogyan nevezzék magukat: kék ellenzéknek, avagy demokratikus ellenzéknek, és következetesen bírálni fogják a jelenlegi parlamenti többséget és a kormányt – amikor hibázik.
A kormánykoalícióban lévő Nemzeti Liberális Párt eddigi egyesülési terveit nem ilyen meggondolásból vetik el, hanem arrogánsnak tartják Viorel Cătăramă felszólításait, hogy a többi liberális párt előbb töröltesse magát a törvényszéken. Miért nem törölteti ő is a pártját, hogy egyenlő alapról induljanak? – tette fel a kérdést Nicolae Maier idei utolsónak mondott sajtóértekezletén, majd kifejtette, hogy neoliberális pártjukra, amely a vadkapitalista liberalistákénál humánusabb piacgazdasági elveket egyesíti a polgári társadalom értékrendjével, szükség lesz az átformálódó politikai palettán.
Végezetül bemutatták a sajtónak régi ismerősünket, Bogdan Rareşt, a PSZP országos újjászervezési kongresszusát előkészítő 15 tagú bizottság tagját, aki a választási kampányban egyik legmegnyerőbb propagandafőnök volt, és aki ez alkalommal ismertette a Politikatudományi Társaságnak és az Európai Diákegyesület kolozsvári fiókjának a tervét, hogy autóbusznyi fiatallal Belgrádba utaznak, és szolidaritásból csatlakoznak a tüntetőkhöz. Bogdan Rareş, kiemelte: az akció elindításában jelentős támogatást kaptak az RMDSZ-től, többek között tapasztalatgyűjtésben, hiszen magyarországi diákok már voltak a belgrádi maratoni tüntetésen.