Előrejelzés az ezredforduló hatalmi harcáról


Hét végi sajtótájékoztatóján feltettünk egy hosszabbacska kérdést Matei Boilă parasztpárti szenátornak: mit gondol, mikor kezdődik el a harc a politikai hatalomért a mostani szövetségesek, vagyis a parasztpártiak és szociáldemokraták között?
A szenátor úr a kérdés első felével egyetértett, szerinte is a parasztpárt lesz az ezredforduló hatalmi nagyesélyese. A kormányban lévő szociáldemokratákat azonban nem tartja méltó ellenfélnek. Véleménye szerint a négy esztendő alatt Petre Roman Demokrata Pártja és az egész Szociáldemokrata Unió sem növi ki magát annyira, hogy a kereszténydemokráciának komoly ellenfele legyen. A Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpártnak az lenne a kényelmesebb, ha a kormánykoalíción belül dől el a hatalmi viadal 2000-ben, de Matei Boilă attól tart, hogy a parlamenten kívüli baloldal tör előre látványosan. Most a választótestület nem ideológia mellett tette le voksát, hanem bármi áron változást akart. A társadalmi tudatban azonban mélyen gyökerezik a kollektivizmus, és ha az életminőségben nem következik be gyors és látványos változás, az emberek hajlamosak lesznek a magántulajdonban keresni nyomorúságuk okait. A Roman-, illetve a Cunescu-féle szociáldemokraták felé nem fognak vonzódni, hiszen azok a kormányban vannak, hanem az igazi szocialistáktól remélik majd a megváltást.
A jóslatot nem árt megjegyezni, hogy a prefektusi székek körüli cirkusz elcsendesülése után – úgy 2000 tájékán – összevessük a valósággal.