Egyesek tovább kényeztetik az újságírókat


Haszon és ráfordítás
Pénteken Kolozsvár demokrata párti képviselője találkozott újságírókkal, szombaton parasztpárti parlamenti tagok tartottak sajtótájékoztatót. • Újabban a parlamenti eseményekről a helyi újságok hetente írott beszámolót kapnak Iuliu Păcurariu titkárnőjétől. • Mintha folytatódna a választási kampány. Vagy egyes parlamenti tagok „békeidőben” is fontosnak tartják a sajtó tájékoztatását, természetesen pártjuk érdekeinek megfelelően. • Jó volna, ha az illetékesek célzásnak vennék: az RMDSZ most sem kényezteti a sajtót kollektív tájékoztatókkal, a Szabadságban pedig egy ideje szünetelnek olyan állandó rovatok, mint a Szenátusi napló és a Képviselőházi palackposta.
Matei Boilă szenátor és Ioan Vida-Simiti képviselő sajtóértekezletén kitűnt, hogy a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt kolozsvári szervezete a koalíciós társtól eltérő módon ítéli meg a kolozsvári alprefektusi tisztség leosztási módját. Elsősorban saját emberüket látnák szívesen ezen a poszton is. Ha ez nem sikerül, akkor számukra mindegy az alprefektus pártállása, viszont fontos az illető állóképessége, vagyis a bármilyen színezetű politikusnak a parasztpárti prefektus oldalán vállalnia kell a kíméletlen harcot akorrupció ellen, hogy egyetlen hatalmi döntéspozícióban se maradjon maffia-maradvány, mert az képes újraszervezni az egész láncolatot.
A Szabadság kérdésére, hogy miként vélekednek az RMDSZ elvárásáról a székelyföldi prefektusi tisztségeket illetően, Matei Boilă kifejtette: a legtermészetesebb dolog az RMDSZ minden ilyenszerű igénye. Ennek alátámasztására hangsúlyozta, hogy a romániai magyarság szervezetének bevonását a kormányba hatalmas megvalósításnak kell tekinteni, amelynek nyomán az RMDSZ vállalja a kormányzási felelősséget, azt, hogy betartja az egységes nemzetállamot szentesítő alkotmányt, a törvényeket, a kormányprogramot. Így alaptalanná válnak az aggályok a kollektív jogokkal, az autonómiával kapcsolatban. Ioan Vida-Simiti hozzátette: szintén pozitív hozadék az ország külföldi megítélésének várható javulása, hiszen ezután egyes magyarok hiába panaszkodnak Nyugaton. Ez lenne a hatalomra került román pártok könyvelésében a bevétel oldalon. A ráfordítás: lemondanak a megkülönböztetésről. Tehát román politikus számára elérhető bármilyen tisztség legyen elérhető az RMDSZ embereinek is. Matei Boilă szavai szerint: csúnya dolog lenne a gyanakvás, a feltételezés, hogy rosszra vezethetne a magyar prefektusok kinevezése a többségében magyarok lakta megyékben.
Parasztpárti tanácsadói vélemény szerint a kolozsvári alprefektusi tisztség betöltésének ügyében nem osztják azt a demokrata párti aggályt, hogy a román állam magyar tisztségviselőjébe belebotlana Funar. A kormány politikájába a kolozsvári polgármesternek nincs beleszólása – szögezték le parasztpárti vezetők, majd Matei Boilă visszatért az eredeti kérdésre: az elmondottak ellenére sem tartja most üdvösnek, hogy a székelyföldi megyékben magyar prefektusokat nevezzenek ki. Ezeket a megyéket etnikai tisztogatással vádolják, a gyanakvások elkerüléséért volna a jó román prefektusok jelenléte.
Akkor hát hol próbálkozhat az RMDSZ? A kérdésre az volt a válasz, hogy Szatmár és Bihar megyében. A „gyanakvók” szerint azonban ezekben a megyékben a határközelség miatt nem üdvös az RMDSZ főnökösködése – és megint ott vagyunk, ahol a part szakad.
*
Azóta Bukarestben eldöntötték a prefektusi székek elosztását a pártok között. Az RMDSZ maradt Hargita, Szilágy és Szatmár megyével. Az RMDSZ saját könyvelésében a ráfordítás már teljes értékkel szerepel, a hozadék, a megkülönböztetés elmaradása, nem jött be maradéktalanul -mondahatnánk, de várjuk ki a prefektusi hivatalosztás végeredményét.