Hol álljon sorba az RMDSZ?


Nem adunk székelyföldi prefektúrát az RMDSZ-nek – jelentette ki tegnapi sajtóértekezletén Iuliu Păcurariu demokratapárti képviselő. Az álláspontot azzal támasztotta alá, hogy ha a megyefőnök, „a kormány házőrző kutyája” magyar lenne a magyar többségű megyékben, az nagy forrongásokat váltana ki az országban. Ne feledjük – mondotta –, hogy 1996-ot írunk. Majd hozzátette, hogy a Székelyföldön amúgy is minden a magyarok kezében van, a polgármesteri hivatalok, a megyei tanácsok stb.
Fenntartja azt a nézetét is, hogy Kolozs megyében ne legyen magyar alprefektus. Nem vonja kétségbe, hogy az RMDSZ első rangú szakembert állítana a posztra, de annak minden intézkedése etnikai síkra terelné a prefektúra és a polgármesteri hivatal viszonyát, felerősítve a nacionalista retorikát. A Demokrata Párt különben azért ragaszkodik az alprefektusi pozícióhoz, hogy fokozza részvételét a megye politikai életében, és 2000-ben legalább 20 százaléknyi szavazatot arathasson. Ismételten hangsúlyozta: a hosszas kormányalakítási tárgyalásnak is az volt, továbbá a helyi kormányhivatalok vezető tisztségei jövő héten kezdődő elosztásának is az lesz a tétje, hogy a koalíciót alkotó pártok minél nagyobb befolyásra tegyenek szert, és nem az, hogy egyik vagy másik pártember hozzájusson a konchoz. A személy kiléte a másodlagos, az első a párt érvényesülése.
A Dacia Felix Bankkal kapcsolatban kifejtette: szanálásához 200 vagy 600 milliárd lej szükséges, mégis síkraszáll megmentéséért, de a vétkeseket felelősségre kell vonni, továbbá a parlamentben olyan törvényeket kell hozni, amelyek megelőzik a hasonló eseteket. Sajnos, addig más bankok körül is hasonló botrányok törnek ki – mondotta.