Az egységpárti belháború oka


Iuliu Păcurariu lényegesen kibővítette múlt heti sajtóértekezleti nyilatkozatát. A román közvélemény négy év múltán tapasztalni fogja, hogy az RMDSZ kormányzati szerepvállalása nyomán semmi sem történik, vagyis (itt kezdődik a kiegészítés) nem válnak valóra az egységpártos és a nagyromániás vészjelzések Erdély elszakításáról, enklavizálásáról, a többségi nemzet fiainak kisemmizéséről stb. És akkor a nacionalista pártok feleslegessé válnak. Végzetük közeledtét már látják az RNEP vezetői, a pánik miatt tört ki a háború Funar és Gavra között – mondotta Păcurariu, majd arra a bizar kérdésre válaszolt, hogy mit tenne, ha Funar felvételi kérvénnyel kopogtatna a Demokrata Párt ajtaján. Nem utasítaná el olyan egyértelműen, mint Vadim Tudor esetleges jelentkezését, mert az RNEP tagságát jobb sorsra érdemesnek tartja.
Az egységpárt átalakulását többlépcsősnek képzeli el. Az RNEP vezetőit szempontegyeztetésre venné rá az RMDSZ-szel. A nézeteltérések tisztázása után elképzelhetőnek tartja a megbékélést. Ezután szükséges a párt doktrínájának és helyének kijelölése, majd csatlakozása a világon létező három pártszövetség valamelyikéhez (szociáldemokrata, liberális, kereszténydemokrata). Ha ez nem következik be, az RNEP óhatatlanul széthullik, mert a most következő négy évben maradék hitelét is elveszti, éppen az RMDSZ kormánybeli szereplésének köszönhetően – jelentette ki Păcurariu.
A közhivatalok politikai takarításával kapcsolatban elmondta, hogy az távolról sem lesz olyan, mint az előző rendszerben. Csak a főnököket fogják kicserélni olyanokra, akikben az új kormánykoalíció megbízik. De azokra a szakemberekre, akiknek nem érdekük a korábbi hatalom visszasóvárgása, szükségük van. Semmi esetre sem akarnak úgy viselkedni, mint Adrian Năstase, aki 1995-ben Zilahon a prefektúrán belebotlott egy magyar tisztviselőbe, és felszisszent, hogy ez mit keres ott.
A kolozsvári prefektusi tisztségek elosztásáról most semmit sem nyilatkozott, hangsúlyozva, hogy vannak jelöltjeik, de a döntés Bukaresttől függ.