Akár kint, akár bent...


Politikai piacgazdasági számítgatások
Aki azt hitte, hogy céljának elérése után Iuliu Păcurariu felhagy a rendszeres sajtótájékoztatóival, tévedett. Képviselősködése mellett minden hét végén találkozik az újságírókkal és igyekszik szenzációs híreket szolgáltatni, de csak óvatosan, hogy – mint többször jelzi – ne fogják szaván, mint korábbi kijelentései nyomán.
Szombaton többek között előadta döbbenetét, hogy Kolozsváron hat éve illegálisan osztogatják a lakásokat és az üzlethelyiségeket. A vonatkozó törvény ugyanis előírja, hogy a helyiségek bérleti jogát a tanácsban kell odaítélni, ezzel szemben a polgármesteri hivatal intézi a dolgokat – szűk körben. Rövid tanácsoskodása idején ezt ő sem tudta, és nem tette szóvá. Most azonban belenézett a törvénybe, mert valakinek intézni akart valamit...
Ismertette továbbá, miért nem törődik bele abba, hogy helyét a tanácsban a Román Szociáldemokrata Párt jelöltje vegye át. Mint ismeretes, a választások előtt a Demokrata Párt és az RSZDP koalíciót alkotott Szocáldemokrata Unió néven, és közös jelöltlistákat állított össze, amelyeken első helyen általában a DP jelöltje szerepelt. Kivételt képezett a szenátori lista, amelyen előzékenyen előre engedték az RSZDP jelöltjét, mert a számítások szerint úgysem kapnak annyi szavazatot, hogy szenátori mandátumhoz is elég legyen. Az SZDU számára azonban olyan jól alakult a kampány, hogy bejutott a szenátorjelölt. Ezzel megteremtődött az első aránytalanság: a szenátornak nagyobb a fizetése, mint a képviselőnek, ugyanakkor három fizetett alkalmazottja lehet a megyében, míg a képviselőnek csak egy. Most még a városi tanácsban is az RSZDP vegye át az eredetileg a DP-nek leosztott helyet? Amikor a DP Kolozs megyében 24 millió lejt költött választási propagandára és az RSZDP csak 130 000 lejt fordított a nemes célra?
Hát így fest a politikai piacgazdasági alkudozás...
Magyar vonatkozású kérdés is elhangzott: mit szól Tőkés László véleményéhez, hogy az RMDSZ könnyebben megvalósíthatja autonómiaterveit a kormányon belül? Păcurariu előbb a véleményezőt jellemezte azzal, hogy „mindenütt vannak jobboldali politikusok, akiket nem vesznek komolyan, lám az RMDSZ sem sajátítja el Tőkés véleményét”. Az RMDSZ kormányzati részvételéről pedig azt mondta, az jó és szükséges tapasztalat lesz az egész ország számára, mert be fog bizonyosodni, hogy „az RMDSZ-szel akár kint, akár bent, semmi sem fog változni”.