A prefektus végsőkig kitart hivatalában


Mi a magyarázata annak, hogy a prefektusok és alprefektusok országszerte lemondogatnak? Megtudtuk Ioan Rus utolsó (vagy utóbbi?) sajtóértekezletén. Más az, ha valaki lemond, veszi a munkakönyvét és jelentkezik vele egy másik munkaadónál, és megint más, ha az illetőt meneszti az új kormány, munkakönyvében a vonatkozó bejegyzéssel. Ioan Rus bevallotta: ő is megírta a lemondását, de amikor rájött a játékra, eltépte, és úgy döntött, hogy hivatalában várja meg az új prefektus kinevezését. Szabályosan átadja hivatalát, mert nincs miért menekülnie: előző munkahelyét, a Műszaki Egyetemet nem hagyta ott, csak fizetésnélküli szabadságot kért megyefőnökösködése idejére.
A megye megoldásra váró problémáit sürgősségi sorrend nélkül ismerteti majd utódjával, mivel az pártállásának megfelelően úgyis másképpen rangsorolja azokat. Az általános feladaton, a törvényesség fölötti őrködésen kívül az eddigi prefektus szerint nagy figyelmet kell fordítani a privatizációra, a gazdasági szerkezetváltásra és a polgárok szoktatására a demokratikus játékszabályokhoz. A privatizáció törvényes keretében nem lát lényeges módosítani valót, most inkább az alkalmazásban felmerülő súrlódásokat kell megoldani, hiszen ha valamit osztogatnak, akkor fosztogathatnak is, vagy ha nem, a gyanakvás akkor is mindennapi jelenség.
A prefektúra szaktestülete az utóbbi négy évben a helyi tanácsok és polgármesterek több száz határozatát óvta meg, de ezek zömében nem rosszhiszeműségből sértették a törvényt, hanem jogismeret hiányából. Viszonyát a kolozsvári polgármesterrel nem jellemezte, csak elmondta, hogy az nem jött el beiktatására, a prefektus tett nála egyetlen protokolláris látogatást, és azóta nem találkoztak. Ioan Rus rövid prefektuskodása idején a kolozsvári helyi tanács és a polgármester határozatai között nem találtak törvénybe ütközőt. Korábban igen, például a kereskedőkkel kötött társulások ügyét, a költségvetést, a beépíthető körlet bővítését vitték közigazgatási bíróság elé. Meglehet, hogy politikai megfontolásokból az új prefektus más ügyekben is talál törvényszegést, mondta Ioan Rus, egyben jelezte, hogy a prefektúra alkalmazottjai között elvétve sincs párttag. Esetleg csak szimpatizáns.
Hogy párttagsági elkötelezettségből vagy csak szimpatiából-e, de elég nyíltan bólogattak és mosolyogva helyeseltek a jelen lévő beosztottak, amikor Ioan Rus kifejtette politikai hitvallását. Megmarad az RTDP tagjának, nem táncol át más párthoz, inkább újat létesít. A következőkben páholyból fogja szemlélni a kormánykoalíció vitáját, amelyben majd hosszú kések villogására lehet számítani. Ugyanis a sokszínű kormányban a miniszterek nem egymásra, hanem egymás pártjára fogják a kudarcokat, emiatt a botrányok hangosabbak lesznek. Hét hónapot saccol ennek a kormánynak. Hozzátette, bár ne lenne igaza, ugyanis jobb lenne, ha a négy év alatt csak a legjobb, legerősebb pártok maradnának a politikai játszótéren. Egyébként mint vállalkozó, sokat remél ettől a kormányprogramtól. Most például a Mercedes kirendeltség adót fizet a fejlesztésbe visszatérített haszonért. Ha a kormány betartja ígéretét, gyorsabban felfuttatják a különleges haszonjárművek kolozsvári összeszerelését.