Hasáb


• Kedd este Ioan Roşca kormányszóvivő bejelenti, hogy Nicolae Văcăroiu miniszterelnök menesztette Adrian Turicu távközlési minisztert.
• Szerda reggel Ioan Gavra, az RNEP alelnöke hazugságnak minősíti a kormányszóvivő állítását. Tudomása szerint a miniszterelnök nem menesztette az RNEP-es minisztert, hanem a határozat Ion Iliescu államelnöknél van és csak aláírása után válik érvényessé.
• Délben Traian Chebeleu elnöki szóvivő közleményt bocsát ki a távközlési miniszter menesztésére vonatkozó elnöki rendelet aláírásáról.
• Délután Oliviu Gherman nyilvánosan, kolozsvári sajtóértekezleten megerősíti a hírt, magyarázatokba bocsátkozva, hogy a politikai pletykával ellentétben nem azért haragszanak a távközlési miniszterre, mert az ő keresztfiával, illetve a Vasile Văcaru fiával szemben mást részesített előnyben a Romtelecom vezérigazgatói állásának betöltésében... Nem, akiről szó van, nem is igazi keresztfia, ő csak képletesen keresztapa...
• Este találkozik az államelnök az RNEP küldöttségével, és ezután Ioan Gavra így nyilatkozik: a miniszter visszavonására vonatkozó rendelet nincs aláírva. Az elnöki szóvivő bocsánatot kér, és újabb közleményében rámutat, hogy valóban nincs aláírva az elnöki rendelet.
• Csütörtök délben a kormányszóvivő sajtóértekezleten bocsánatot kér, és bejelenti, hogy a távközlési miniszter menesztésére vonatkozó határozat alá volt írva, csak az újságírók türelmetlenkedései miatt nem nézte meg jól.
• Estébe nyúló tárgyaláson Nicolae Văcăroiu megmagyarázza az RNEP-vezéreknek, hogy miért kell meneszteni Adrian Turicut. Az RNEP vezetőinek álláspontja ezután ellentmondásossá válik. Egyrészt úgy nyilatkoznak, hogy a kispadon előkészítve várakozik három miniszterjelöltjük, hogy a távközlési tárcát megtartsák, másrészt az Országos Tanács szombati ülésére bízzák annak eldöntését, hogy maradnak-e a kormányban „ezekkel”, akik Ioan Gavra szerint maffiát szerveztek a távközlésben.
Mi ez? Tévedések vígjátéka? A baloldal balfogásainak sorozata? Vagy egymás intenzív szerepeltetése a saját szekértáborok összeverbuválása érdekében? Választási előkampánynak nem rossz. Hátha az ellenzék is nyer belőle valamit...