Könnyű nekünk


A parasztpárti vezérkar első kormányzási ötletei között szerepelt az, hogy ezután ne első miniszter, hanem minisztertanácsi elnök vezesse a kormányt. Nem rossz – tapsoltunk önfeledten, arra gondolva, hogy az első miniszter nevezetű agyrémet Nicolae Ceauşescu találta ki féltékenységből: elnök csak egy lehet. Tehát a minisztertanács elnöke már a diktatórikus múlt tagadásának a jele.
Jött azonban az éles eszű Ciorbea, az új kormányfő, és azt mondta: mivel tisztsége az alkotmányban úgy szerepel, hogy első miniszter, egyelőre hagyjuk annyiba az elnevezés körüli hercehurcát. Majd ha lényegesebb dolgokért alkotmánymódosításra kerül sor, ezt is elintézik, de addig a kormány és a parlament foglalkozzon fontosabb dolgokkal.
Ha Ciorbeának véletlenül ellensége volna a parasztpártban, ilyen érvtől az is megadja magát.
Mi pedig duplán örvendezünk. Nemcsak azért, mert végre olyan miniszterelnöke van az országnak – amelyben mi is élünk –, akire fel lehet nézni, hanem mert bennünket ez a probléma úgysem izgat különösebben. Ciorbea engedelmével, vagy anélkül, mi úgyis miniszterelnöknek nevezzük. Egyszerűen azért, mert az első miniszter elnevezés nyelvünktől idegen, és azt többé az alkotmánnyal sem lehet ránk erőszakolni.