Diplomáciai magasiskola


Adrian Severin Kolozsváron
Újságírókkal találkozott tegnap este Adrian Severin, a Demokrata Párt jeles politikusa, jól értesült források szerint a külügyi tárca várományosa. Tömör bevezetőjében elmondta, hogy a Szociáldemokrata Unió folytatja a választási kampányt, ezúttal Emil Constantinescut támogatva, mert meggyőződése, hogy csak új államelnök biztosíthatja a kormánypogramban foglalt reformok hatékonyságát. Kifejtette, hogy Ion Iliescu harmadik mandátumának elnyerésével alkotmányellenesen kezdődne az új törvényhozási időszak, és folytatódna az RDK-SZDU-koalíció lépéseinek akadályozásával, társadalmi feszültségkeltéssel, bányászjárásokkal.
Erre bizonyíték a Demokrata Párt léte. Valamikor együtt meneteltek Iliescuval – a Nemzeti Megmentési Frontban –, de napirenden voltak az összetűzések, míg végül 1991 szeptemberében szakításra került sor. A továbbiakban Severin hangsúlyozta: az SZDU balközép, a konvenció jobbközép jellegű tömörülés, tehát a kormányban teljes az egyensúly, semmi szükség a balos elnökre. Akinek a részéről nem éppen erkölcsös dolog a jobboldal diktatúrájától tartani, amikor korábban ő maga egyáltalán nem féltette az országot a nacionalista-kommunista diktatúrától. Úgyszintén erkölcstelen kádertisztogatással riogatni a választópolgárokat, amikor Iliescu felügyeletével zajlott le korábban a vezető posztokon lévő személyek kicserélése a Romániai Társadalmi Demokrácia Pártjának kiszolgálóival.
Mint az várható volt, Kolozsváron, a Román Nemzeti Egységpárt utolsó bástyájában Adrian Severin szembe találta magát az RMDSZ-szel kötött megállapodás árára vonatkozó kérdésekkel. Nyíltan válaszolt, hogy egyezkedésekről nincs tudomása, nem takarózott a tárcaosztogatási találgatások elnökválasztás előtti berekesztésével. A Mediafax kérdésére pedig népszerű szintű diplomáciai leckét tartott... Hogy az RMDSZ miket beszél külföldön – hát ez teljesen rá tartozik. Egy politikai párt külföldön nem az országot képviseli, hanem saját magát. De a nemzeti érdek! – vetette közbe a közszolgálati tévé kolozsvári megbízottja, mire Adrian Severin még türelmesebben megmagyarázta, hogy egyetlen párt sem lehet a nemzeti érdek szószólója. Mindegyik párt a maga ideológiájának megfelelően képzeli el a nemzeti érdeket, az egyik így, a másik ellentétesen. Például a Szocialista Munkapárt elutasítja az euroatlanti integrációt, és nemzetközi kapcsolataiban is harcol ellene...
Amikor a teremben majdnem eluralkodott a kétségbeesés, hogy most már mi lesz a nemzeti érdekkel, amelyet nemcsak az RMDSZ, hanem román pártok is veszélyeztetnek, Adrian Severin feloldotta az ellentmondást: a mindenkori kormány szokta érvényesíteni a hatalmon lévő párt vagy koalíció által megfogalmazott érdekeket.
Még a hanghordozásban is változásokra számíthatunk. Persze, ehhez nem lenne elég a jóindulat. A diplomáciai magasiskolához felkészültség is kell.