A sajtó mozgáskorlátozásának élvonalában: a Pro Tv


• Hosszú sor tekerőzött a Majális utca végében. Itt lehetett leadni a Pro Tv-tippeket a választások eredményével kapcsolatban. Jó lett volna lefotózni a játékurnát, de fotóriporterünk orra és lencséje előtt olyanszerű tenyerek meredeztek, hogy a Golan-fennsík közelében érezhettük magunkat.
• De azonnal itthoni árnyalatokat kapott az esemény, mihelyt kiderült, hogy a Szabadság számára készülne a fénykép. A sorbanállók közül is többen felmordultak, hogy foglalkozzunk a mi dolgunkkal, ez itt a Pro Tv ügye. A Pro Tv-mellényesek (nagymellényesek) kérdések kereszttüzébe fogtak, hogy mi a célunk a róluk készülő fényképpel, mire úgy nyilatkoztunk, hogy csak a Nagy Nemzetgyűlésnek mondjuk meg a nyilvánvaló választ. A hadonászás és az indulatkavarás végül megakadályozta a mellékszavazás megörökítését (mellesleg: a „legkedveltebb” tévétársaság reklámozását), és értetlenül állunk a jelenséggel szemben: miért éppen a legdemokratikusabbnak tűnő média akadályozza a sajtó mozgását, egy olyan esemény kapcsán, amely az utcán, a legnagyobb nyilvánosság előtt zajlik?
• A szomorú tapasztalat után felüdülés volt a betekintés a szászfenesi Avicolában a közeli kaszárnyák lakói számára berendezett szavazókörzetbe. A folyosót zsúfolásig megtöltő kiskatonák készséggel utat nyitottak – miután szóltak a tisztesek –, bent, az urnák közelében pedig kedvünkre szemlélhettük a katonaigazolványok ellenőrzését, pecsételését és a szavazófüzetek kiadását.
• Hasonló szívélyességgel fogadtak a 86-os szavazókörzetben. Amikor megmondtuk, melyik újságnak készül a fénykép, a körzetfelelős nem is volt kíváncsi az igazolványra. Pedig kérdésünkre, hogy Funar úr hol szavaz (a 86-os körzet a monostori lakótelepen van), elrejthetetlen büszkeséggel válaszolt, hogy itt, ezen a szent helyen adta le szavazatát a polgármester-elnökjelölt.
• Országos jelentések szerint Kolozsváron békésen, délutánig „eseménytelenül” zajlottak a választások. Meglátszott ez a nyugalmon is, amely az RMDSZ Fürdő utcai székházában fogadott. Miközben Molnos Lajos és Mátis Jenő egy szavazónak megkereste a szavazókörzetét, Kónya-Hamar Sándor az addigi egyetlen riadóról számolt be. Telefonáló jelezte, hogy egy szavazóhelyiségben „előregyártott” szavazólapokat adnak a választóknak. Kimentek, de hiába. A panaszos nem várta meg az RMDSZ-felelősöket, az említett polgár nem is szerepel a listán, a körzetfelelős pedig tudott ugyan hasonló reklamációról, de azt azonnal tisztázták. Valaki a füzetek hátán lévő pecsétek miatt kezdett gyanakodni.
• Pálfi Zoltán, az RMDSZ megyei szervezetének titkára szerint délután 3 óráig negyven esetben kértek autót idősek, mozgáskorlátozottak, akik mindenképpen el akartak jutni a szavazóhelyiségekbe. Mozgóurnát nagyon sokan kértek. Az alsóvárosban az RMDSZ szolgáltatta az autót a mozgóurna szállításához, és az szinte megállás nélkül úton volt.
• Tehát minden a legnagyobb rendben? Majd meglátjuk az eredményen.