Átigazolások, szavazatvásárlások


Kedvező előjelként értékelték a sorsdöntőnek nevezett nap, november 3-a előtti utolsó sajtóértekezleten a Román Demokratikus Konvenció kolozsvári vezérei, hogy az ellentáborból sokan átigazolnak hozzájuk. Radu Sârbu kampányigazgató megnevezte a tordaszentmihályi helyi tanácsosok népes táborát, amely a Román Demokrata Agrárpártból iratkozott át a parasztpártba. Alsójárán egységpártos hívek álltak át, Iklódon egységpártos polgármester lett konvenciós. Matei Boilă szenátor az agrárpártosok kolozsvári elnökét, Chindris, professzort idézte, aki szerint vétek a vesztesre szavazni.
Újságírói közbevetésre, hogy a kolozsvári agrárpártosok mostani vezérét sokan politikai kaméleonnak tartják, a parasztpárti szenátor magát a jelenséget emelte ki, eltekintve a személyektől. A jelenség pedig az, hogy az emberek kezdenek ráébredni a valóságra, csalódottságukat fejezik ki a korábbi hatalom pártjaitól való elfordulásban. Ezért pedig a pártvezérek a hibások, akik tévútra vezették híveiket. Mert a Vatra és a Román Nemzeti Egységpárt kezdetben olyan nemes célokat hirdetett meg, amelyek megegyeznek a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt eszméivel, csakhogy a nemzeti hagyományok kisajátítói a nemzeti érdekek érvényesítésétől elkanyarodtak a másság gyűlölete felé.
Akik még emlékeznek a Vatra Românească születését jellemző jelszavakra – mi vagyunk a nép, a magyar a söpredék!, vagy: magyar vért akarunk ontani! – ezt az okfejtést nehezen hiszik el. De a politikai tőkekovácsolásban ennél sokkal nyilvánvalóbb csúsztatásokat is megengednek maguknak a politikusok.
A sajtóértekezleten ismertettek egy különösen elítélendő mesterkedést, amelyet Moldva északi részében lepleztek le. A szavazás napján a Társadalmi Demokrácia Pártjának helyi megbízottjai a szavazókörzet felé tartó egyszerű polgárokat megállították volna, és felkérik, hogy a felajánlott, előre lepecsételt szavazólapokat dobják az urnába. A felkérés teljesítését azzal igazolták volna, hogy a saját szavazólapjaikat fehéren hagyva kihozzák a szavazóhelyiségből újabb szavazatok előregyártása céljából. Ezért a kis szolgálatért minden kollaboracionista – vagy csak öntudatlanul részeg – szavazónak 5000 lej ütötte volna a markát.
Van itt ész! Ha jóra fordítanák, szocialista vezetéssel is elhagynánk Amerikát...