Itt van már az idei hó


Szociáldemokraták sajtóértekezlete Kisbányahavason
Eredeti módon tartotta e heti sajtóértekezletét Iuliu Păcurariu, a Szociáldemokrata Szövetség képviselőjelöltje: meghívta a sajtó képviselőit Kisbányahavasra, ahol víkendháza van ( 1980-tól), és ahol a polgármester a nagyon talpraesett Sabina Luca, a Demokrata Párt tagja, aki az SZDSZ színeiben jutott hivatalába, öt SZDSZ-tanácsossal együtt. Mellettük csak egyetlen egységpártos jutott szóhoz, de az is az ő emberük. Teljes tehát az SZDSZ-uralom Járabánya községben, pedig Iuliu Păcurariu egyik nyaraló-szomszédja éppen Ioan Gavra, a Román Nemzeti Egységpárt második embere.
Akivel egyébként a napokban Păcurariu elpoharazgatott – ezt már poharazgatás közben árulta el –, és Gavra megsúgta, hogy látta azokat az iratcsomókat, amelyek alapján a Román Demokrata Konvenció támadásokat tervez Petre Roman és a szociáldemokraták ellen. Vendéglátónk szerint Gavra vagy tényleg látott valamit, vagy beletrafált a lényegbe, mert az utóbbi napokban Emil Constantinescu megint bocsánatkéréseket emleget a Roman-kormányzással kapcsolatban. Megkérdőjelezi annak az időszaknak az eredményeit, akárcsak Iliescu, aki elfelejti, hogy annak idején a Roman-kormány gazdaságpolitikáját messzemenően tudományos megalapozottságúnak tartotta, mivel egyik ideológusa, Tudorel Postolache polgazd-tanár dolgozta ki.
A fehér asztal mellett tartott sajtóértekezleten megjelent Teodor S,tefănie, egy tordai turisztikai vállalkozás igazgatója, a szociáldemokraták második Kolozs megyei képviselőjelöltje, aki elmondta, hogy Ioan Rus prefektus elgondolása a tordai alprefektúra létrehozásáról csak pártjának segít lélegzethez jutni, a városnak nem, mert az ipar szerkezeti átalakítását egy újabb helyi hivatal nem oldja meg. Márpedig anélkül aligha enyhül a 18 százalékos munkanélküliség.
A polgármesternő a szállodává nőtt egykori menedékház közelében emelt illegális épületekről beszélt, de újságírói felkérésre sem volt hajlandó neveket emlegetni. Majd a faluturizmus kiépítéséről mondta el elképzeléseit, egyben jelezte, hogy már az első lépésnél elakadt, mert a sífelvonó az erdőkerület területén van, a felszerelés maga a villamos hálózati vállalaté. Amely valamiért beperelte a polgármesteri hivatalt.
Jól kezdődik az idei síidény is, akár a tavalyi, amikor január végén indították be a felvonót. Addig a pénzes vendégek elpályáztak másfelé.
Egyébként tegnap Kisbányahavason lehullott az első hó.