Pozíciók és esélyek


Kisorsolták a pártok, pártszövetségek, etnikai egyesületek és független jelöltek helyét a Kolozs megyei választási lapokon a Megyei Választási Irodában.
A műveletet rövid vita előzte meg arról, hogy legyen-e külön sorsolás a szenátor-, illetve képviselő-jelöltlisták számára, ugyanis néhány alakulat csak képviselőjelölteket állított. Kisebb katasztrófának is beillett volna, ha ugyanannak az alakulatnak a leendő szenátorai és képviselői különböző pozíciót kapnak. Lett volna, mit keresgélni és lapozgatni, de szerencsére a helyi választási iroda egyöntetű szavazással bölcsen úgy döntött, hogy a 24. pozícióig a két szavazólap-köteg azonos. A 24. pozícióval a szenátorlisták befejeződnek, a képviselőlisták sorában pedig ezután kapnak helyet azok az alakulatok, amelyeknek nincs szenátorjelöltjük, mint például a Romániai Ökologista Konvenció Pártja, az Örmények Szövetsége, a Romániai Zsidó Hitközségek Szövetsége, az Albánok Szövetsége stb., egészen a 30. (!) sorszámig. És még ekkor sincs vége, mert jönnek a függetlenek.
Elképesztő a pártok sokszínűsége Kolozsváron is, ahol a legderűlátóbb számítás szerint mindössze 6 pártnak, illetve pártszövetségnek, a Román Demokratikus Konvenciónak, a Román Nemzeti Egységpártnak, a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek, a Nemzeti Liberális Szövetségnek, a Romániai Társadalmi Demokrácia Pártjának és a Szociáldemokrata Szövetségnek van esélye labdába rúgni. Az összes többire adott szavazatok elvesznek.
Az RMDSZ a 24-es pozícióba került, a szenátorlisták kötegében tehát lapozgatás nélkül megleljük.
Ion Iliescu kakukktojásának, a Harmónia Alapítvány politikai képviseletének, aki még nem jött rá: a Romániai Magyar Szabaddemokrata Pártnak a 3. pozíciót juttatta a szerencse, két esélyes, az NLSZ (PSZP – ’93-as LP) és az SZDSZ után. A másik három esélyes, az RDK, az RNEP és az RTDP a 8., a 15., illetve a 18. pozíción szerepel.
A választási irodában a hét közepére ígérték a szavazólap-köteg mintapéldányát. Akkor majd azt is megtudjuk, mely oldalakra kerülnek az esélyesek.