Választópolgári névsorolvasás a sorshúzás szünetében


Miközben ajándékokat sorsoltunk ki előfizetőink és rejtvényfejtőink között, megkérdeztük a jelen lévő – legérdeklődőbb – olvasóinkat, van-e felvetni való problémájuk a közelgő választásokkal kapcsolatban. Természetesen volt. Bár a kétféle sorsolás közötti szünet rövidre sikeredett, több probléma is terítékre került, ami azt jelenti, hogy az embereket foglalkoztatja a november 3-i esemény.
Vargha György a szavazólapok kivitelezéséről érdeklődött. Vajon megint olyan szétesőek lesznek, mint a helyhatósági választáskor? Ebben az esetben külön gond, hogy pecsételés után jól hajtogassuk össze, az urnában ne essenek szét az oldalai. Megígértük, hogy megérdeklődjük a Megyei Választási Irodánál. Tegnap ezt meg is tettük, és megtudtuk, hogy a törvény tételesen előírja a szavazólapok összefűzését. Elvben ez érvényes volt a helyhatósági választások idején is, a gyakorlatban másként alakult... Most a választási iroda munkatársai azt remélik, hogy a törvényt muszáj betartani, hiszen összefűzetlen lapokkal le sem lehet bonyolítani a választást, tekintettel a sok pártra és elnökjelöltre.
Levei Ferenc a mozgóurna rossz tapasztalatairól beszélt. A helyhatósági választáskor tíznél több betegeskedő szavazót jelentett be, de alig öthöz vitték ki az urnát. Az RMDSZ-nek intézményesen nyomon kellene követnie az urna útját. Erről Jakabos Bélának más volt a véleménye: nem szabad a mozgóurnához folyamodni. A szavazóhelyiségek közel vannak, néhány végletes esettől eltekintve mindenki el tud odáig menni a rokonokkal, a szomszédokkal, vagy az RMDSZ autószolgálatának segítségével.
Ám a bejelentett mozgóurna-igény maradéktalan lefedését is biztosítani kellene, hiszen ez is a szavazókörzeti személyzet fizetett (!) feladatához tartozik.
A véleményütköztetésből is az derült ki, a sorsolásra eljött olvasóink számára nem közömbös szavazataink sorsa.