Kereszttűzben Cataramă és az RMDSZ


Két párt került a Nemzeti Liberális Szövetség (PSZP – ’93-as LP) tegnapi sajtótájékoztatójának kereszttüzébe. Az egyik a Demokrata Konvencióban lévő Nemzeti Liberális Párt, amelynek egyik vezetője, Viorel Cataramă elutasítja a választások utáni együttműködés lehetőségét az NLSZ-szel. Petru Litiu az egész ellenzék szempontjából hasznosnak véli, ha a DK megszabadulna egy ilyen kupectől (nem üzletembertől), aki személyes ellentéteket elvek fölé helyez, és amúgy is megtépázta pártja tekintélyét azzal a merénylettel, amelyet a SAFI-val intézett számos polgár létbiztonsága ellen.
A másik célpont az RMDSZ volt Markó Béla kijelentése miatt, hogy a Romániai Társadalmi Demokrácia Pártjával is el tudja képzelni a kormányzási együttműködést, ha az változtat kisebbségpolitikáján. Ennyi elég lenne? Mit szól ehhez a magyar választópolgár, aki mélyreható változást akar? – tette fel a kérdést Romulus Zamfir, hangsúlyozva egy ilyen szövetség természetellenes jellegét. Egyébként az RMDSZ és az RTDP közeledését jelzi, hogy a jelenlegi kormánypárt szenátorjelöltje magyarul is feliratozza plakátját – hangzott el a sajtóértekezleten, pedig Gheorghe Tinca időközben meggondolta magát.
Nicolae Manolescu Kolozs megyei körútja után közvélemény-kutatást végeztek, Rares Bogdan kampányigazgató ismertette annak legfontosabb adatait. Ezek szerint, ha most tartanának választásokat, a szavazatok a következőképpen oszlanának meg: NLSZ – 8,7%, SZDSZ – 7,5%, RDK – 23,2%, RTDP – 4,3%, RNEP – 14,5%. Litiu megjegyezte, hogy a két utóbbi párt stagnálása, illetve zuhanása is azt bizonyítja, hogy a választók nem akarják azokat, akik a Văcăroiu-kormányban hozzájárultak a katasztrófához.