Megyei párt együttműködési ötlete


Hogy legyen miről beszéljenek az emberek, Gheorghe Funar, a Román Nemzeti Egységpárt elnöke felajánlotta együttműködését a Román Demokratikus Konvenciónak a „rózsahordozók” hatalmának megdöntésében. Funar feltételként szabja meg a konvenció elhatárolódását az „egyrózsás” Demokrata Párttól, amelyet heves támadásában egy kalap alá vesz az RNEP egykori kormánykoalíciós testvérpártjával, a Romániai Társadalmi Demokrácia Pártjával.
Ha ennyire igaz lenne az, hogy a politikában bármi lehetséges, készüljünk fel a következő koalíciós ajánlatra: az RMDSZ adja az államelnököt, az RNEP a kormányt. Vagy fordítva. A feltétel csak annyi, hogy az RMDSZ határolja el magát Ion Iliescu pártjától.
Ez a fordulat annál inkább várható, mivel az RMDSZ parlamenti jelöltlistáin 14 román nemzetiségű román állampolgár szerepel, akik főként az ország déli megyéiben „befutó” helyeket kaptak. E szimpátiának köszönhetően az RMDSZ minden megyében előterjesztett jelöltlistát. Ez ugyanakkor akadálya is lehet az RNEP-RMDSZ koalíciónak. Korábban is az volt a vélemény az RNEP-ről, hogy tartományi jellegű párt, a helyhatósági választások óta pedig egyenesen megyei jelzővel illetik.