Az RNEP kiesett


Vasárnap délelőtt 11 órára hívták össze a pártok megyei kampányfőnökeit, hogy sorshúzással eldöntsék a Kolozs Megyei Választási Irodát kiegészítő személyek kilétét. A kezdési időpont azonban eltolódott, mert valami kengyelfutó-verseny miatt a városközpontot lezárták, és az utcák egyenirányítottságának következményeként sokan Torda felől voltak kénytelenek megközelíteni a törvényszék épületét.
Nem sokat vesztettek. A többség megérkezéséig ügyrendi bonyodalmat kellett tisztázni. Kiderült, hogy a választási törvény szerint csak az a jelöltlista teljes, amely öt tartalékost (a megyében elérhető 5 szenátusi és 10 képviselőházi mandátumon túl két szenátor- és három képviselőjelöltet) nevez meg. Az előterjesztett listák alapján ellenőrizni kellett, melyik pártnak nincs meg a 13 képviselő-, illetve a 7 szenátorjelöltje. Ezen a szűrőn fennakadt a Köztársasági Párt és az Autósok Pártja. Versenyben maradt tehát 12 olyan párt vagy szövetség, amely 13/7-es teljes jelöltlistát tett le a Megyei Választási Irodánál, vagyis képviseltetheti magát a választási törvény betartásán őrködő testületben.
Ezután húzták ki sorrendben a következőket: Társadalomvédelmi Párt, Szocialista Párt, Nagyrománia Párt, RMDSZ, Szociáldemokrata Szövetség (DP és RSZDP), a Román Társadalmi Demokrácia Pártja, Nemzeti Liberális Szövetség (’93-as LP és PSZP), Román Demokratikus Konvenció. Futottak még: Nemzeti Liberális Ökologista Szövetség (ismertetőjele Radu Câmpeanu államelnökjelölt), Szocialista Munkapárt, Román Nemzeti Egységpárt, Nemzeti Centrumszövetség. Az RMDSZ-t a Megyei Választási Irodában Mihály Andor képviseli.