Az RMDSZ kormányba emelése nem politikai szükségszerűség – nyilatkozta a DK helyi vezére


Ezen a héten a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpártnál megtartott konvenciós sajtóértekezleten Șerban Rădulescu, az RDK helyi szervezetének elnöke kijelentette: a november 3-i választásokon minden bizonnyal győznek, de nem olyan arányban, hogy egymagukban kormányt alakíthassanak, ezért majd koalíciót alkotnak a Szociáldemokrata Szövetséggel és a Nemzeti Liberális Szövetséggel. A konvenció kormányzási együttműködése a jelenlegi kormánypárttal teljesen kizárt, mivel a választótestület többsége változást akar, és annak megvalósítására nem alkalmasak a régi „káderek”.
Arra a kérdésre, hogy a mostani ellenzékből alakuló kormányba beemelnék-e az RMDSZ-t, határozott kitérő volt a válasz: miért vonnák be az RMDSZ-t, ha ez nem szükséges? Hiszen a politikában a szükségszerűségből kell kiindulni – mondotta Șerban Rădulescu, arra a becslésre utalva, hogy a három román ellenzéki tömörülés parlamenti mandátumai majd meghaladják az 50 százalékot.
A sajtóértekezleten többek között emlékképeket idéztek fel 1959-ből, amikor Ion Iliescu Kolozsváron járt Gh. Gh-Dej és Ceaușescu szárnysegédjeként, és 140 kolozsvári diákot tettek ki az egyetemről nacionalizmus vádjával. Továbbá találgatták, miért küldte a Román Nemzeti Egységpárt éppen Liviu Medreát a szerdai tévészereplésre. Ion Vida-Simiti diplomatikusabban és Radu Sârbu keményebben megfogalmazott meglátása szerint azért, mert pártjában ő a legrafináltabb ideológus, akit ki mertek állítani a kényes kérdések elé. Akkor milyen a többi?