Első számú ellenség a Konvenció


Kampánygyűlést tartott pénteken az Ifjúsági Házban a kormánypárt helyi vezérkara. A Ioan Rus prefektus vezette összejövetelen megjelent Adrian Năstase is, aki a két listavezető – Gheorghe Tinca honvédelmi és Alexandru Lăpus,an mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter – beszéde, majd a párt többi Kolozs megyei parlamenti jelöltjeinek bemutatása után szónoki fogásokkal teletűzdelt, hatásos előadásban ismertette, miért akarják megnyerni a választási küzdelmet, és miért érdemlik meg a győzelmet. Többek között azért, mert új csapatot állítottak össze, mert az RTDP a legnagyobb és legerősebb párt, mert jobb nincs, ugyanis az ellenzék hét év alatt semmit sem gyarapodott, csak a türelmét vesztette el. A konvenció – hangsúlyozta – kivárhatja egy újabb Coposu megszületését, de az országnak addig is haladnia kell.
Az RTDP érdemei között megemlítette a román-magyar alapszerződés aláírását, amely a világ előtt bizonyítja a romániai demokratikus átalakulást, ugyanakkor megvalósítja a románság régi álmát, hogy a határait senki sem vonja kétségbe. Ezen a ponton beugorhatott volna az alapszerződést körömszakadtáig ellenző Román Nemzeti Egységpárt elleni propaganda, de a várakozással ellentétben Adrian Năstase a helyi sajátosság kedvéért nem tért el a televízióból ismert vonaltól, az össztüzet a Román Demokratikus Konvenció „kalandorpolitikájára” zúdította.
A színpad hátterében lévő jelszó is azt sugallta, hogy az RTDP a gyarapodás, a demokrácia és a kiegyensúlyozottság mellett a köztársaságért száll síkra. Nem úgy, mint a monarchista konvenciósok...