További nézeteltérések az ellenzékben


Megjött Bukarestből a vezetőségi rábólintás a Nemzeti Liberális Szövetség Kolozs megyei parlamenti jelöltlistájára. A szenátusi listavezető Romulus Zamfir (Polgári Szövetség Pártja), a képviselőházi lista első két helyén pedig Petru LiT,iu (93-as Liberális Párt) és Dan Popescu (PSZP) neve olvasható majd a szavazólapokon.
Ez a vita tehát lezárult... Mint ismeretes, a PSZP egyes helyi vezetői kifogásolták Petru LiT,iu elsőségét a képviselőházi jelöltlistán, azon is saját jelöltjüket akarták látni első helyen. Amely egyébként biztosabb bejutó hely. Șerban Rares, kampányfőnök azonban a tegnapi sajtóértekezleten kifejtette, hogy számításaik szerint biztosan elegendő szavazatot kapnak az újraelosztásban való részvételhez (fél mandátum plusz egy szavazat), és akkor parlamentbe jut szenátoruk és második képviselőjelöltjük is. A helyhatósági választások eredményeihez képest több szavazatot úgy remélik elérni, hogy magukhoz vonzzák a határozatlanok, valamint az egységpártosok táborából a temetési és egyéb cirkuszok miatt lemorzsolódók egy részét. A szavazótestület átrendeződésére számítanak a Romániai Társadalmi Demokrácia Pártja és Román Nemzeti Egységpárt között kibontakozó csatározástól is.
Az ellenzék sem mentes azonban az összecsapásoktól. Petru LiT,iu sajnálatosnak nevezte, hogy Viorel Cataramă felemelte szavát az NLSZ és a Román Demokrata Konvenció együttműködése ellen. Ezen nem segít Ion Diaconescu parasztpárti vezér békítő szándékú megjegyzése, hogy egyelőre maradjanak a választások tisztasága fölötti őrködési egyezmény szintjén, aztán meglátják. Ez nem elég, mivel elhangzanak célzások a választások utáni RDK-RTDP-koalíció lehetőségéről. A természetellenes szövetséget úgy lehet megelőzni, ha a választások előtt megállapodásra jutnak az RDK, az NLSZ és Szociáldemokrata Szövetség kormánykoalícójáról. Ebben az összefüggésben az NLSZ arra törekszik, hogy legalább 10 százalékot érjen el a parlamentben, így majd a kormányban is döntő szava lesz. Nem akar ötödik kerék sorsára jutni, mert e pártszövetség szerint a következő kormányzatnak liberálisnak kell lennie.
Romulus Zamfir elemezte az ellenzéki egység kolozsvári esélyeit, és a kilátásokat szomorúbbnak találta, mint központi szinten. A helyhatósági választások idején megnyilvánult erőszakoskodás folytatódik a konvencióban, a helyi parasztpárti vezérek nemcsak más pártok fölött uralkodnának, hanem saját tagjaikat is terrorizálják, nem tűrnek el más véleményt.
Petru LiT,iu szerint a jelenlegi miniszterek testületi feliratkozása a parlamenti jelöltlistákra két dolgot bizonyít: félelmüket, hogy a választások után nem maradhatnak a kormányban, és ragaszkodásukat a mentelmi joghoz. Amely nélkül meggyűlne a bajuk...
Az újságírók jelenlétét kihasználva, a parlamenti választásokkal foglalkozó sajtóértekezleten Romulus Zamfir városi tanácsosként felhívta a figyelmet, hogy a város beépíthető körletének kiterjesztésére vonatkozó tanácsi határozatnak van egy kitétele, amelyre a sajtó nem figyelt fel: a közművesítéssel járó összes további költség a beruházókat terheli. Ezzel a pontosítással igyekeztek helyrehozni a törvénytelenséget, amelyet a polgármesteri hivatal, illetve a megyefőnökség követett el az illegális építési engedélyek kibocsátásával 1992-től napjainkig.