Aláírták az alapszerződést


Temesvár mégsem bizonyult a magas szintű román-magyar találkozó ideális helyszínének, ugyanis a prefektúra épülete előtt hatalmas tömeg verődött össze Ion Iliescu szokásos fogadására, vagyis: le vele. Távolabb kisebb csoport ezzel ellentétben azt kiabálta, hogy fel vele. Mindkét tábor azonban teljes egyetértésben mutatta ki ellenszenvét, amikor Petre Roman lépett ki egy autóból.
Egy transzparensen azt lehetett olvasni, hogy le a nemzetárulókkal, de az RNEP-re jellemző jelszót nem sajátította el a tömeg, hanem azt kérte számon az elnöktől, hogy ki lőtt rájuk 1989 decemberében. Tehát nem az alapszerződés izgatta a tüntetőket.
A déltájt megkezdődött aláírási ceremónián Nicolae Văcăroiu ismertette az alapszerződés tartalmát, hátha még valaki nem ismeri, ezt a tolmács elnyújtva próbálta visszaadni, de többször lemaradt a román miniszterelnök egyébként nem túl gyors gondolataitól. Horn Gyula magyar miniszterelnök az alapszerződés aláírása utáni helyzetet vetítette előre, hangsúlyozva, hogy ezután európai normáknak megfelelően oldják meg a két ország közötti problémákat, a kisebbségi gondokat is. Ion Iliescu vendéglátó államfő gratulált a magyar miniszterelnöknek és külügyminiszternek, majd a saját kormányfőjének és legfőbb diplomatájának a két ország közötti bizalmatlanság küszöbének átlépéséért. Hangsúlyozta továbbá a helyszín szimbolikus jelentőségét. (Amikor a prefektúra épületéből eltávozott, az üvöltő tömegnek mosolyogva integetett, mintha megköszönte volna a számonkérést.)
A ceremónián jelen voltak a parlamenti pártok többségének vezetői, többek között Adrian Năstase, Emil Constantinescu, Petre Roman, Horia Rusu. Az RMDSZ-t Dézsi Zoltán, az SZKT elnöke képviselte.
A hivatalos esemény után nem volt sajtóértekezlet, az újságírók egyenként faggatták a politikusokat. Mi Horia Rusunak, a 93-as Liberális Párt elnökének tettük fel a kérdést: milyen esélyt jósol a képviselőházban éppen az alapszerződés aláírásának napján sorrakerülő büntetőjogi zászlóparagrafusnak? Horia Rusu szerint a zászlóparagrafus szamárság. Szoknunk kellene Európa összes népeinek zászlószíneihez. A második kérdés arra vonatkozott, hogy mennyiben tartja a határon kívül élő románok számára előnyösnek az 1201-es ajánlást – kiherélt formájában. Előbb felnevetett, majd nagyon elkomorult. A 93-as LP – mondotta – eredeti formájában tartja elfogadhatónak és hasznosnak az 1201-es ajánlást, helyteleníti csonkítását és félremagyarázását.
*
Az RMDSZ Temes megyei szervezete kezdeményezésére délután a temesvári Milleniumi templomban „Őrzők, vigyázzatok a strázsán” címmel ökumenikus gyülekezésre került sor, amelynek kicsengése az volt, hogy bár a román kormány ez alkalommal sem kérdezett meg bennünket, amikor sorsunkról döntött, az anyaország kormánya pedig istenadta közösségi jogainkról mondott le, folytatnunk kell küzdelmünket megmaradásunkért. Beszédet mondott Tőkés László református püspök, Dézsi Zoltán, az RMDSZ SZKTelnöke, Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetsége Erdélyi Társaságának elnöke, Zalatnai István, a budapesti Erdélyi Gyülekezet lelkipásztora, Balaton Zoltán, Bárányi Ferenc, és Toró T. Tibor, az RMDSZ Temes megyei szervezetének társelnökei, Bodó Barna és Oberst László önkormányzati képviselők.